(ÎNCOTRO?) Construcția liniei electrice Suceava-Bălţi este BLOCATĂ din cauza că RM care nu are bani pentru INVESTIȚII
Declarația aparține lui Mihnea Crăciun, Principal Banker, Power and Energy Department, în cadrul Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) din România.
Oficialul a precizat că ar trebui să existe o prioritizare în realizarea interconexiunilor cu statele din zona, deoarece acestea necesită coordonarea unor eforturi la nivel regional.
Totodată, experții moldoveni sunt de părere că sistemul energetic al României este diferit de cel al Republicii Moldova şi nu poate fi conectat la sistemul energetic de peste Prut. La nordul ţării noastre sunt câteva linii de tensiune înaltă de 110 KW, dar necesitatea de energie electrică a zonei de nord a României e mult mai mare decât în restul ţării, de aceea ar trebui construite linii de conexiune şi în restul teritoriului.
Republica Moldova intenționează să diversifice sursele de achiziție a energiei electrice, de aceea autoritățile își pun mari speranțe în interconectarea sistemului energetic din Republica Moldova, însă deocamdată nu au fost identificate sursele de finanțare pentru construcția liniilor de înaltă tensiune.
CATASTROFAL: Investițiile străine în Republica Moldova au fost în 2013 de PATRU ORI MAI MICI decât în 2008
Cifrele arată că apogeul investițiilor străine directe (ISD) a fost înregistrat în anul 2008, acestea ajungând la o sumă de 711,5 milioane de dolari, în timp ce anul trecut, investițiile au scăzut drastic de aproape patru ori, adică au atins suma de doar 159,2 milioane de dolari. Mai mult, dacă în perioada anilor 2005-2008 investitorii străini au adus în țară fonduri în valoare de circa 1,7 miliarde de dolari, atunci în următorii patru ani (2009-2012) investiţiile străine s-au cifrat la doar circa 782,9 milioane de dolari. (GRAFIC și CONTINUAREA AICI)