ÎNCOTRO? „Eu voi pleca în Rusia și acolo nu voi avea nevoie de limba română”
Alții, însă au înțeles că pentru a obține o slujbă bună și pentru a se integra în comunitate au nevoie să cunoasc și limba statului în care locuiesc. O studiază în școli sau în cadrul cursurilor specializate și spun că o fac din respect față de majoritatea populației.
Părerile altor tineri sunt total diferite. Ei mărturisesc că nu cunosc limba română și nici nu au nevoie de ea. ”Limba română este complicată pentru mine, pentru că întreaga mea familie vorbește rusește. Eu voi pleca în Rusia și acolo nu voi avea nevoie de limba română. Învăț limba română din clasa întâi și nu o cunosc nici acum. Nu cred că o s-o știu vreodată, nu am nevoie de ea, ne-a spus un tânăr.
Pentru ca alogloții din Republica Moldova să studieze limba română, Înaltul comisariat pentru minorități naționale al OSCE a finanațat unele programe de instruire. Eugenia Mandarji, una dintre profesoarele care predă limba română pentru locuitorii din Taraclia, unde se vorbește preponderent rusa și bulgara, spune că este dificil pentru elevii ei să însușească româna, mai ales, că în afara cursurilor nu o mai vorbesc.
Totodată, anul trecut, în aproape 20 de școli alolingve, elevii au studiat câteva discipline în limba română. Comunitatea rusă din Republica Moldova, însă s-a opus acestei inițiative a Ministerului Educației. Unul dintre membrii Congresului comunităților ruse, Boris Șopovalov susținea că astfel este încălcat dreptul minortății ruse din Republica Moldova de a studia în limba maternă.
O absolventă a liceului ”Mihail Lomonosov” din Hâncești, Victoria Calinina, acum studentă la Universitatea de Stat, la o facultate cu predare în limba română, crede, însă, că mai utilă ar fi introducerea orelor suplimentare de limbă română în școlile alolingve și angajarea unor cadre didactice mai bine pregătite.
Potrivit ultimului recensământ, realizat în 2004, aproximativ 400 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova au declarat limba rusă ca limbă m aternă, iar peste 500 de mii, au indicat că o folosesc de obicei, chiar dacă se declară moldoveni, ucrainieni, găgăuzi, români sau bulgari.
Sursa: radiochisinau.md