Incubatoarele de afaceri, locul unde se naște businessul de succes
În Incubatorul din Leova este locul unde au luat viață 15 afaceri. Beneficiind de sprijinul financiar al Delegației Uniunii Europene la Chișinău, dar și al Guvernului Republicii Moldova, tinerii antreprenori au reușit să-și deschidă afacerea la care visau demult.
Întrucât majoritatea companiilor sunt înființate de către oameni tineri, acolo am găsit-o și pe Alina Macarenco. La doar 24 de ani, tânăra a reușit să-și deschidă propriul salon de frumusețe. Chiar dacă de la vis până la realizarea proiectului a fost un drum lung, tânăra a mărturisit că nu a renunțat niciodată să se gândească la afacerea sa.
„Ideea de a deschide un salon de frumusețe am avut-o încă din primul an de facultate. Chiar dacă, inițial, era doar o idee pusă pe hârtie, ulterior am început să fac pași mici pentru a o vedea realizată. Și, deși majoritatea prietenilor mei îmi spuneau că e imposibil să-ți deschizi o afacere la noi în țară, eu nu le-am dat crezare, iar asta m-a ajutat foarte mult. Despre deschiderea Incubatorului de afaceri am aflat dintr-un ziar. Am depus actele pentru participare și, spre uimirea mea și a tuturor, am fost selectată. Respectiv, am primit această încăpere unde pot să-mi desfășor activitatea. Am clienții mei fideli pe care încerc să nu-i dezamăgesc și sper că, astfel, afacerea va merge mai departe”, a spus mulțumită Alina Macarenco pentru TIMPUL.
Veronica Sipcenco este specialist în Alimentație Publică. După ani buni de muncă, femeia a reușit să-și pună pe picioare un business, care îi aduce un profit bun, spune ea. „Sunt specialist în patiserie, dar niciodată nu m-am gândit că voi avea afacerea proprie. Timp de un an, de când activăm, am reușit să încheiem contracte cu o școală din Leova și unele centre comerciale. Încerc să-mi atrag clienții cu checurile și plăcintele noastre, dar avem și specialitatea casei, și anume, o prăjitură gătită după o rețetă specială. La început ne-a fost foarte greu, însă după ce am început să ne promovăm, să încheiem contracte de livrare, lucrurile s-au stabilizat și nu mă plâng acum. Cel mai mult mi-a fost frică de concurenți, dar, până la urmă, clienții sunt cei care decid unde vor să servească un dejun sau un prânz și foarte mulți ne aleg anume pe noi. Mi-aș dori să deschid încă două filiale ale patiseriei și în alte localități din raion. Pentru asta, însă, este nevoie de investiții și cred că voi reuși împreună cu soțul meu, care mereu m-a încurajat și m-a ajutat”, a declarat Veronica Șipcenco.
Mare bucurie a fost și în rândul persoanelor care au fost angajate la muncă la firmele deschise în cadrul Incubatorului de Afaceri din Leova. Aliona Roșca a fost angajată de o amică pentru a confecționa suvenire manuale, care sunt la mare căutare.
„Această îndeletnicire am învățat-o când eram profesoară de geografie. Confecționam diverse suvenire în cadrul unui cerc didactic la care participau și copiii. De acolo s-a trezit în mine spiritul omului de artă. De altfel, multe obiecte le confecționăm inspirându-ne din internet, doar că le ajustăm un pic la valorile naționale. Deși nu credeam că din această muncă voi putea câștiga bani, acum, sinceră să fiu, salariul meu este cu mult mai mare decât cel de pe vremea când eram profesoară”, a spus Alina Roșca.
Din clădire părăsită în Incubator de Afaceri
Actualul edificiu al Incubatorului de Afaceri din Leova a fost sediul unui cămin pentru elevi. Clădirea a fost lăsată în ruine, iar după opt ani a început renovarea ei.
„Cândva, în această clădire, stăteau studenții școlii profesionale. Din 2004, nimeni nu a mai fost cazat aici, iar clădirea se afla într-o stare deplorabilă. Împreună cu consilierii raionali, am oferit acest spațiu Incubatorului de Afaceri din Leova. În prezent, în cadrul incubatorului activează 15 firme, care beneficiază de facilităţi în dezvoltarea afacerilor”, a spus Efrosenia Crețu, președintele Consiliului Raional din Leova.
Agenții economici, selectați pentru a activa în cadrul Incubatorului de Afaceri din Leova, beneficiază de susținere financiară timp de trei ani. Așadar, în primul an se compensează în proporție de 70 la sută din cheltuielile suportate, în al doilea an – 40%, iar în ultimul an – 20%. Astfel, agenții economici achită în primul an pentru închirierea unui spațiu de activitate zece lei/m², în al doilea an prețul este de 20 de lei/m², iar în al treilea an – de 25 de lei/m².
Până la deschiderea afacerilor, agenții economici au beneficiat de seminare și consultații în domeniile contabilitate, marketing sau management. Pentru crearea acestui Incubator de Afaceri, Uniunea Europeană a alocat 300 de mii de euro, iar autoritățile publice locale – 500 de mii de lei. În ultimii doi ani, în R. Moldova au fost deschise cinci incubatoare, finanțate din proiecte europene, la Sângerei, Leova, Coșnița, Ștefan-Vodă și Rezina. Anul viitor urmează să fie deschis un nou incubator la Nisporeni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!