Internațional

(INFOGRAFIC) Gazele de șist vor PUNE CAPĂT monopolului „Gazprom”

Cele mai mari rezerve de gaz de șist se află în Polonia și Ucraina care au început deja forarea solului. Gazul dobândit va fi transportat prin rețeaua existentă de conducte prin care este livrat gazul rusesc. Desigur, pentru „Gazprom” asta înseamnă sfârșitul oricăror speranțe. Ce ar putea face marele concern rus în asemenea condiții? Răspunsul e simplu – nimic.

Metoda clasică de producere a gazului natural se rezumă la depistarea unui bazin subteran de gaz, după care se face o gaură în pământ și se introduce un „pai” prin care gazul iese la suprafață. Prețul gazului dobândit în acest mod constituie 20 dolari/1000m3. Până de curând, „Gazprom” a fost cel mai mare exportator de gaz natural, vânzându-l europenilor cu circa 400 dolari/1000m3.

Gazele de șist însă se dobândesc mai greu. Acestea se află la o adâncime mai mare (1.5 – 4.5 kilometri), nu formează un bazin, ci sunt împrăștiate în straturile de rocă. Cu „paiul” nu ai cum să le scoți. SUA a fost pionier în elaborarea tehnologiilor de exploatare a gazului de șist.

Rezervele de gaze de șist în lume

America de Nord – 23,846%
America de Sud – 13,140%
Australia – 16,301%
Europa de Vest – 3,161%
China și Asia Centrală – 21, 897%

â
Prognoză: exploatarea gazelor de șist în SUA până în 2020


Evoluția prețului la gaz în America

În primul rând, se forează o gaură adâncă de 3 km pe verticală. După ce sunt atinse straturile de șist, se face o altă gaură pe orizontală, la fel, de circa 3 km. Astfel de tuneluri orizontale se fac în mai multe direcții. Dar nici așa gazul nu va ajunge în țeavă. În sfârșit, în mina săpată se pompează apă cu acizi și reactivi clorhidrici pentru dizolvarea rocii. Drept urmare, de-a lungul tunelului se formează o multitudine de fisuri, prin care, ca prin niște rădăcini de copac, se scurge gazul în cantități mari.

După ce a început să dobândească gazele de șist, prețul gazelor din SUA a scăzut de câteva ori. Din importator, SUA a devenit exportator de gaz natural.

În Europa de Est există cantități enorme de gaz de șist. În Polonia, 22 de companii din SUA și Canada au primit deja 68 de licențe pentru exploatarea acestui zăcământ. Cursa pentru forarea solului a și început. Minele de gaz vor începe să activeze deja în 2014. Ulterior, urmează ca și Ucraina să folosească aceeași tehnologie.

Sursa: argumentua.com (V.P.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *