Actualitate

INFOGRAFIC /// Sectorul extern realizează o contribuție pozitivă la creșterea PIB în primul trimestru al anului

Structura pe utilizări a PIB pe primul trimestru al anului totuși este una neobișnuită pentru țara noastră. Este cunoscut faptul că Republica Moldova este caracterizată prin două elemente care descriu situația precară din economia națională. Aceste elemente sunt ponderea mare în PIB a deficitului de cont curent și ponderea însemnată în PIB a remiterilor cetățenilor plecați temporar peste hotarele țării.

Aceste elemente se compensează reciproc, așa cum menținerea unui deficit comercial este posibilă doar cu condiția existenței unor surse de finanțare a acestuia, or, remiterile sunt o sursă importantă în acest sens. Realitatea descrisă mai sus este reflectată în conturile naționale printr-o contribuție negativă a sectorului extern la formarea PIB a țării și implicit ponderea însemnată în PIB a consumului final, realizat într-o proporție mare din importuri. Datele primului trimestru ale anului curent sunt o excepție rar întâlnită în economia țării.

Grație unui avans mult mai rapid al exporturilor față de creșterea importurilor realizata în această perioadă, contribuția sectorului extern la modificarea PIB pe primul trimestru al anului este una pozitivă. Or, doar menținerea unor ritmuri mult mai înalte de creștere a exporturilor față de importuri poate asigura prosperitatea economică a țării.

Sursa: https://www.infodebit.md/ 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *