„Infoinvent-2011”, la cea de-a XII-a ediţie
Organizat de către Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), Academia de Ştiinţe a Moldovei şi instituţia-gazdă, evenimentul se va desfăşura până la 25 noiembrie curent.
La festivitatea de inaugurare au participat reprezentanţi ai Parlamentului şi Guvernului, corpurilor diplomatice acreditate la Chişinău, instituţiilor de cercetare din R. Moldova, România, Ucraina şi Rusia. În deschidere, Lilia Bolocan, directorul general al AGEPI, a spus că scopul expoziţiei este de a promova obiectele de proprietate industrială, produsele şi tehnologiile noi, de a efectua un schimb de informaţii tehnico-ştiinţifice şi normativ-legislative, precum şi de a impulsiona implementarea invenţiilor şi inovaţiilor în producţie.
Expoziţia „Infoinvent” a devenit o platformă de prezentare a celor mai noi invenţii şi inovaţii. Dat fiind că cel mai important produs este capitalul uman, noi dorim să promovăm proprietatea intelectuală în R. Moldova. Avem cercetători şi inventatori de talie mondială şi trebuie să facem totul ca realizările lor să fie implementate în producţie”, a remarcat directorul AGEPI. Vicepreşedintele AŞM, Ion Tighineanu, a amintit faptul că, la 15 octombrie, la Bruxelles, R. Moldova a semnat acordul de asociere la programul Uniunii Europene Cadru 7, care va impulsiona colaborarea cercetătorilor şi inovatorilor în acest spaţiu.
Participanţii la „Infoinvent-2011” au expus circa 400 de invenţii şi modele de utilitate, produse şi tehnologii noi, soiuri de plante, desene şi modele industriale, artizanat şi meşteşuguri, elaborate în ultimii doi ani. Compania „Comelpro”, de exemplu, a expus macheta primului satelit moldovenesc studenţesc, elaborat în colaborare cu Universitatea Tehnică din Moldova, care va fi lansat pe orbită în următorii ani. Tot aici ne-a fost prezentat un sistem automat de dirijare a transportului public, precum şi un dispozitiv, care arată şoferului distanţa dintre alte mijloace de transport, numărul pasagerilor, câţi dintre aceştia au urcat sau au coborât, câţi au achitat plata de călătorie. De asemenea, dispozitivul transmite prin internet informaţia la dispecerat, ca acesta să ştie unde se află mijlocul de transport.
Solicitat de TIMPUL, Ion Sandu, preşedintele Forumului Inventatorilor Români, ne-a spus că participă la toate saloanele de inventică din lume, însă nu se simte nicăieri mai bine la ca Chişinău. „Aici am simţit un salt calitativ atât prin de modul de etalare, cât şi prin calitatea invenţiilor, prin modul de jurizare. Vin cu multă dragoste la Chişinău, unde ne întâlnim cu bucurie cu oamenii de ştiinţă de aici”, a mai declarat Ion Sandu.
În cadrul expoziţiei, juriul internaţional îl va desemna pe cel mai bun inventator al anului, care va fi distins cu Premiul Guvernului Republicii Moldova. De asemenea, participanţii vor fi distinşi cu diplome şi medalii de aur, argint şi bronz instituite de AGEPI, iar o instituţie de cercetare-dezvoltare sau învăţământ superior urmează să obţină Trofeul OMPI „Întreprindere inovatoare”. Festivitatea de premiere a laureaţilor va avea loc pe 25 noiembrie.
De la prima ediţie a EIS „Infoinvent”, care a avut loc în 1997, până în prezent, circa 1000 de expozanţi au prezentat spre aprecierea vizitatorilor şi a juriului internaţional peste 3500 de invenţii, fiind iniţiate zeci de parteneriate, al căror obiect îl constituite realizările din domeniul proprietăţii intelectuale.