Politică

Înfrângere pentru PAS. Curtea Supremă îi dă dreptate lui Sergiu Sîrbu (ex-PDM)

Averea vicepreşedintelui Partidului Şor, Sergiu Sîrbu, acuzat de îmbogăţire ilicită în dosarul deputaţilor transfugi, rămâne intactă.

Curtea Supremă de Justiţie a menţinut decizia Curţii de Apel Chişinău din 24 martie curent, prin care a fost respinsă solicitarea Autorităţii Naţionale de Integritate (ANI) privind confiscarea averii în valoare de 1.900.000 lei pe care fostul deputat nu a putut-o justifica.

Curtea Supremă a găsit plauzibile justificările invocate în decizia Curţii de Apel Chişinău, precum că cererea ANI privind confiscarea averii fostului deputat nu ține de competența Completului specializat pentru examinarea acțiunilor în contencios administrativ din cadrul instanţei de apel.

Decizia CSJ este irevocabilă.

Amintim că, ANI a finalizat pe 1 decembrie 2021 procedura de control a averii pe numele fostului deputat democrat Serghei Sîrbu, actualmente, vicepreședinte al Partidului ȘOR.

În cadrul controlului, inspectorul de integritate, Ada Griciuc, a constatat prezența unei diferențe de peste 1,9 milioane de lei și deținerea nejustificată în acestor bani.

Diferența substanțială a fost stabilită pentru 2016–2019, pe durata exercitării funcției de demnitate publică de către Sergiu Sîrbu. Acești bani au fost identificați în conturile bancare ale fostului parlamentar și s-a stabilit că au fost depuși sub formă de numerar.

ANI susține că fostul deputat a introdus în actele cu pricina mai multe date incomplete și eronate. Mai exact, potrivit actului de constatare, el nu a declarat venituri în mărime totală de peste 1 milion de lei, a inclus date eronate despre veniturile obținute sub formă de donații în 2018 în valoare de peste 196.000 de lei și, respectiv, în 2019, în valoare de 20.000 de euro.

De asemenea, Sîrbu a indicat informații eronate despre numerarul deținut sub formă de împrumut acordat unei persoane fizice în valoare de 38.000 de dolari și 650.000 de lei.

Pentru 2018, fostul parlamentar a indicat date eronate despre numerarul deținut sub formă de economii în valoare de 200.000 de lei și 6.000 de euro, iar în 2019, aceeași eroare se regăsește despre numerarul în economii cu suma de 200.000 de lei și, respectiv, 20.000 de euro.

Sergiu Sîrbu a invocat că sursa de proveniență a acestor bani sunt din veniturile legale ale familiei, indemnizații, diurne de deplasare, precum și din donațiile obținute la evenimente de familie sau alte ajutoare.

Sergiu Sîrbu este învinuit de îmbogăţire ilicită, alături de alţi 4 foşti deputaţi comunişti, puşi sub arest preventiv pentru 30 de zile pe 4 februarie curent.

Cei cinci foști deputați care au pus umărul la platforma social-democrată formată de Vladimir Plahotniuc au fost reținuți pe 2 februarie, după ce procurorii anticorupţie au descins la 13 foşti parlamentari din PCRM, care au părăsit formaţiunea condusă de Vladimir Voronin și care au aderat la Partidul Democrat.

În urma investigaţiilor preliminare, s-a stabilit că cheltuielile ex-deputaților cercetați depășesc veniturile licite ale acestora în unele cazuri cu 350.000 de lei, iar în alte cazuri această diferență atinge valoare de circa 4,6 milioane de lei.

Sergiu Sîrbu care se află sub control judiciar pledează nevinovat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *