Actualitate

Inovațiile în biblioteci fac primul pas spre un viitor lecturos

Este vorba despre Târgul Inovaților de Bibliotecă, care are scopul de a prezenta cele mai inovatoare servicii și practici de bibliotecă implementate cu ajutorul calculatoarelor, care fac din bibliotecă, un spațiu modern și vital pentru dezvoltarea comunităților din țară.

Astfel, 54 din cele mai promițătoare biblioteci au prezentat inovațiile din domeniile incluziune digitală, sănătate, business, e-guvernare, cultură, recreere și comunicare. Acestea vin să demonstreze că bibliotecile publice pot oferi mai mult decât carte și că acestea evoluează pentru a răspunde nevoilor moderne ale cetățenilor din R. Moldova.

În cadrul târgului, bibliotecarii și vizitatorii au avut ocazia să participe la mai multe ateliere de lucru susținute de facilitatori din Letonia, România, Statele Unite ale Americii și din R. Moldova.

Una dintre bibliotecile care au beneficiat de inovații este Biblioteca Publică „Ochiul alb”, din Drochia, unde a fost adusă ludoteca cu povești. În cadrul acesteia copii citesc, colorează și se joacă. Din cauza popularități acesteia, bibliotecarele au fost nevoite să întocmească un orar pe clase, pentru ca toți copiii să aibă timp și loc pentru activitățile dorite. „Copii de la sate nu au unde să se ducă și vin cu mare plăcere la noi. Avem și calculatoare la care ei urmăresc desene animate. Prin intermediul lor noi găsim și alte materiale de desenat sau colorat”, spune Larisa Ababii, directoarea bibliotecii.

Un alt serviciu inovator care vine să ofere informații utilizatorilor bibliotecii în format online este serviciul „Întreabă bibliotecarul”. Acesta a fost implementat în cadrul Bibliotecii Municipale B.P. Hașdeu, din anul 2007, și poate fi accesat de pe pagina virtuală a acesteia. În funcție de dificultatea, dar și de ora la care a parvenit întrebarea, răspunsul este oferit în scurt timp sau maxim în 36 de ore. Doar la sediul central al biblioteci, de luni până duminică, cinci persoane sunt responsabile de acest serviciu. „Popularitatea acestuia a crescut lent dar sigur. Biblioteca s-a străduit să-l promoveze prin pliante sau standuri informative. Acum suntem bucuroși pentru că sunt mulți utilizatori care caută răspunsul online”, povestește Tatiana Baltag, responsabilă de „Întreabă Bibliotecarul”.

Inovațiile din cadrul bibliotecilor au avut loc prin intermediul programului Novateca, parte a inițiativei Bibliotecii Globale a Fundației Bill și Melinda Gates. În primele 18 luni de activitate, programul a echipat 68 de biblioteci cu un total de 304 computere, ceea ce a creat accesul liber la internet pentru 500 de mii de cetățeni ai țări. De altfel, acest program a oferit instruire în domeniul IT la mai mult de 250 de bibliotecari pentru a crea servicii inovatoare în domeniu. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *