Actualitate

Integrarea energetică a Moldovei și Ucrainei cu UE se accelerează

Operatorii de sisteme de transport pentru energie electrică din Europa continentală sunt de acord să mărească capacitatea comercială cu sistemul energetic Ucraina/Moldova.

Pe 28 iulie, Operatorii de Sisteme de Transport (TSO) din Europa Continentală au convenit să mărească capacitatea comercială cu Ucraina/Moldova la 250 MW, ceea ce reprezintă mai mult decât dublul capacității stabilite în faza inițială (100 MW).

Pași concreți

Potrivit ENTSO-E (rețeaua europeanã a operatorilor de sisteme de transport de energie electrică), posibilitatea creșterii în continuare a capacității comerciale va fi evaluată în luna septembrie pe baza considerațiilor privind stabilitatea sistemului energetic și securitatea.

Schimburile comerciale de energie electrică cu sistemul electric Ucraina/Moldova au început pe 30 iunie pe interconectarea dintre Ucraina și România, urmate de interconectarea Ucraina-Slovacia pe 7 iulie.

Comercializarea energiei electrice pe celelalte interconexiuni (Ucraina-Ungaria și Moldova-România) este de așteptat să urmeze ulterior, susține ENTSO-E.

Deschiderea capacității comerciale cu Ucraina/Moldova a fost posibilă după ce Operatorii de Sisteme de Transport din Europa Continentală au confirmat, pe 28 iunie 2022, că au fost îndeplinite condițiile tehnice preliminare pentru a permite schimburile comerciale de energie electrică între Ucraina și țările vecine.

Ucraina a început exportul de energie

Începutul schimburilor comerciale de energie electrică a urmat sincronizării cu succes a sistemului energetic din Europa continentală și a sistemului de energie Ucraina/Moldova la 16 martie 2022 și primirea lui Ukrenergo în calitate de membru observator al ENTSO-E la 26 aprilie 2022.

De notat că Moldelectrica, operatorul rețelei electrice de transport și sistem din Republica Moldova, nu a comunicat nimic la acest subiect.

În acelaşi timp, Ukrenergo a anunţat anterior că a organizat deja licitaţia pentru distribuirea accesului la interconexiunea dintre Ucraina și România, înregistrând preţuri record.

„În prima licitație zilnică pentru distribuirea capacității interconexiunii spre România, Ukrenergo a vândut toți cei 100 MW disponibili în fiecare oră a zilei”, se arăta în comunicat.

Potrivit Ukrenergo, cel mai mic preț marginal pentru transportul a unui MWh a fost format doar în trei ore separate ale zilei și a variat de la 1.470 hrivne ucrainene (UAH) până la 1.680 UAH (circa 54 de euro).

În restul orelor, prețul a fluctuat de la 3.000 UAH/MWh la 6.000 UAH/MWh (în orele de seară de consum maxim de energie electrică). La un curs de schimb de 31,3 hrivne pentru un euro, preţul energiei a oscilat între 96 de euro şi 192 euro pentru un MWh.

În perioadele anterioare, prețurile maxime în orele de vârf în direcția țărilor UE nu depășeau 3.000 UAH/MWh, preciza în iunie 2022 Ukrenergo.

ENTSO-E este rețeaua europeanã a operatorilor de sisteme de transport de energie electrică, este asociația pentru cooperarea operatorilor europeni de sisteme de transport (OTS). Cei 39 de operatori de transport și sistem membri, reprezentând 35 de țări, sunt responsabili pentru funcționarea sigură și coordonată a sistemului de electricitate al Europei, cea mai mare rețea electrică interconectatã din lume.

mold-street.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *