Politică

„Intelectualitatea” din Chișinău supărată că Ucraina ar putea curăți R. Moldova de ocupanții ruși din enclava separatistă. Ucraina trebuie să lichideze armata rusă din Transnistria

Aleksii Arestovici, consilierul președintelui de la Kiev, declară că războiul “va ieși din frontiera Ucrainei” și va cuprinde “Moldova, Belarus, regiuni din Rusia“.

Aleksii Arestovici: “Umbra războiului a picat pe Moldova, Belarus și pe însăși Rusia. Războiul se extinde, ea nu se va menține nici în cadrul “operațiunii speciale”, nici în cadrul frontierelor Ucrainei. Ea a aruncat o umbră foarte serioasă și în această umbră se văd flăcările incendiilor”.

(…) Jurnalistul Dmitri Gordon a fost și mai vehement. Acesta a spus că, în viziunea sa, armata ucraineană, dacă are puterea necesară – trebuie să distrugă rămășițele armatei a 14-a rusești din Transnistria.

Moldoveniștii camuflați în patrioți au început să se revolte

De 30 de ani de zile, Armata Federației Ruse ocupă ilegal o parte a R. Moldova după ce au atacat tânărul stat în tentativa lui de a ieși de sub dominația rusească. În toți acești 30 de ani, „intelectualii de carton” au găsit mereu vinovați pentru problemele R. Moldova: Unioniștii, comuniștii, PDM-iștii, PAS-iștii, etc. Niciodată nu au scos un cuvânt despre starea de ocupației a R. Moldova.

Acum, când este evident că enclava separatistă are zile numărate, aceștea fac front comun împotriva Ucrainei – unicul stat care luptă cu arma în mână împotriva invadatorilor ruși.

Chicu, scula lui Dodon – supărat pe Ucraineni

Ex-premierul Ion Chicu acuză Ucraina de faptul că dorește “inxtinderea războiului”. Ion Chicu: “Extinderea războiului este visul lor (al ucrainenilor). Vor merge la orice provocare, numai ca toată această regiune să devină câmp de război.” Așa a reacționat fostul prim-ministru la declarațiile consilierului prezidențial de la Kiev, Aleksii Arestovici, despre implicarea Moldovei în război.

Jurnalistul Dumitru Ciorici: „Mesaje tot mai provocatoare (sic) lansate de ucraineni cu referire la regiunea transnistreană.

Ucraina trebuie să lichideze Armata F. Ruse din enclava separatistă – Transnistria

Responsabilitatea juridică asupra enclavei separatiste este a Rusiei, nu a R. Moldova. Drept dovadă stau deciziile CEDO și rezoluția recentă a ONU.

Carta ONU definește extrem de clar dreptul statului la auto-apărare, invazia rusească asupra Ucrainei, permite Kiev-ului să nimicească orice pericol care planează, mai ales dacă acesta este de pe un teritoriu care DE FACTO, se află sub controlul Rusiei, iar R. Moldova nu are DE JURE nicio pârghie asupra separatiștilor pro-ruși din Tiraspol.

Dacă Ucraina reușește să anihileze enclava separatistă, R. Moldova are o șansă reală să iasă din categoria statelor eșuate și să adere la UE. Dacă războiul ruso-ucrainean se termină cu menținerea armatei ruse în R. Moldova, în următorii 50 de ani acest stat va rămâne în continuare semi-eșuat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *