Interviu cu Ambasadorul Germaniei la Chișinău, Excelența Sa Matthias Meyer: Nu este suficient să elaborezi legi, ele trebuie să fie implementate
Mai mult, este mândru că și-a început mandatul de ambasador german în R. Moldova cu o zi înainte de momentul istoric al relațiilor moldo-germane, și anume, vizita cancelarului federal Angela Merkel la Chișinău.
– Dle ambasador, după două luni petrecute la Chișinău, cum percepeți, la prima vedere, R. Moldova și, cel mai important, cum vă simțiți în țara noastră?
– În primul rând, vă mulțumesc mult pentru interesul manifestat față de Ambasada Germaniei la Chișinău. Consider că am venit în R. Moldova într-un moment istoric al relațiilor moldo-germane, acesta constituind vizita doamnei cancelar Angela Merkel la Chișinău. Astfel, s-a demonstrat că ambele țări – R. Moldova și Germania – au nu doar o legătură politică de cel mai înalt nivel, dar și o relație de prietenie. Prin urmare, primele mele impresii despre R. Moldova coincid cu atmosfera pozitivă a acestei vizite.
– Anul acesta, R. Moldova și Republica Federală Germană marchează 20 de ani de relații diplomatice. Cum apreciați evoluția relațiilor dintre Germania și R. Moldova din clipa în care acestea au fost inițiate până la momentul actual?
– Relațiile moldo-germane, în ultimele două decenii, s-au dezvoltat și au evoluat vertiginos, deoarece s-au întâmplat multe lucruri atât la nivel politic, cât și economic, social și cultural. Însă, după părerea mea, nu mai puțin important a fost schimbul și dintre cetățeni din ambele țări, unde au avut de luat cele mai bune impresii și de învățat experiențe noi pentru viața lor de zi cu zi. În plus, există și numeroase legături mixte care împărtășesc, simbolic, această concreștere a relațiilor dintre țările noastre.
„R. Moldova trebuie să mai lucreze la imaginea ei în țările UE”
– Care este imaginea Moldovei la Berlin, având în vedere faptul că țara noastră tinde spre construirea unor relații mai apropiate cu Uniunea Europeană?
– Asupra imaginii R. Moldova, în Germania, mai trebuie de lucrat un pic. Țara, oamenii săi și cultura sa sunt insuficient cunoscute nu doar de către nemți. Astfel, pornind de la dorința RM de a se apropia de UE, consider că ar trebui să fie utilizate toate posibilitățile pentru a consolida imaginea și cunoștințele oamenilor din Uniunea Europeană vizavi de țara dumneavoastră. Aceasta este, desigur, o sarcină mare, în primul rând, pentru ambasadele țării dvs. în Europa, dar pot să vă dau asigurări că, în acest sens, Germania este alături de o Moldovă europeană.
„Germania sprijină eforturile R. Moldova în cursul său european”
– După trei ani de guvernare democratică la Chișinău, este R. Moldova o poveste de succes în contextul procesului de integrare europeană?
– Cancelarul nostru, Angela Merkel, a declarat că noi, în Germania, urmărim cu mare atenție toate lucrurile care se fac în direcția apropierii RM de UE. În acest sens, sunt observate proiectele reformatoare importante în procesele de democratizare de mai departe, în sectorul justiției, dar și al afacerilor interne. De asemenea, este notabil cum, pentru reformarea acestor domenii, mulți se impun cu fermitate împotriva rezistenței celorlalți. Pe această cale, eu consider succesele de până acum foarte importante și vreau să-i felicit pe toți actorii care se impun pentru un stat orientat spre reforme și spre progrese aici, în Moldova. Pot să dau asigurări că dvs., prin aceste eforturi și sacrificii, veți pregăti corect și pașnic făgașul pentru o integrare europeană sigură, iar Germania stă alături de Moldova pe acest curs.
– Excelenţă, într-adevăr, Germania este unul dintre susţinătorii fideli ai R. Moldova în cadrul Parteneriatului Estic și unul dintre cei mai importanți aliați externi ai Moldovei în ultimii trei ani. Prin urmare, crede Germania că RM este o țară cu perspective europene clare?
– Precum am menționat anterior, Germania vede Moldova pășind spre un viitor european, iar noi, germanii, vom susține acest proces în continuare și vom fi alături de dvs. și de cei care se simt atașați de scopul realizării reformelor. Și în acest caz, după părerea mea, nu există altă alternativă decât calea europeană. Totuși, aș vrea să adaug că nu este suficient doar să elaborezi legi, ci este important ca să le și aplici, deoarece sectorul justiției reprezintă un aspect foarte important.
– Apropo de reforme, ce probleme mai are de rezolvat R. Moldova pentru realizarea Planului de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană?
– Tema liberalizării regimului de vize este o temă foarte importantă și consider că, în ceea ce privește negocierile cu Uniunea Europeană, este necesar încă un număr mare de măsuri care trebuie să fie implementate de către instituțiile oficiale din R. Moldova, astfel încât să nu fie ocolite regulile existente. Respectiv, experții din ambele țări se află mereu în contact și nu pun la îndoială faptul că, în viitorul apropiat, vor fi înregistrate progrese majore, dacă partea moldoveană va continua punerea în aplicare a măsurilor necesare.
– Totuși, când vom putea vorbi despre un regim liberalizat de vize pentru cetăţenii R. Moldova?
– La această întrebare pot doar să spun, în calitate de ambasador, că noi ne dorim ca acest fapt să se realizeze cât de curând posibil. Dar, bineînțeles, pentru acest scop trebuie înlăturate și depășite toate obstacolele ce există sau vor exista ulterior.
– Dle Matthias Meyer, cum definiți comunicarea dintre dvs., în calitate de ambasador, și autoritățile RM?
– La acest capitol pot să menționez doar lucruri pozitive. Mă simt fericit că sunt întâmpinat cu sinceritate și că mi se acordă o primire foarte călduroasă din partea deținătorilor de funcții de rang înalt din RM. Am avut discuții de succes la nivel de ministere, cu diverși miniștri în domeniile afaceri interne, afaceri externe și justiție. În același sens, am vorbit despre cooperări numeroase între Germania și RM și s-a discutat și despre o intensificare și extindere a colaborării dintre țările noastre. Întrucât la Chișinău mă aflu de ceva mai puțin de două luni, în viitorul apropiat vor urma și alte discuții și mă voi bucura dacă voi avea contacte și cu alte autorități sau instituții ale țării, și nu doar cu autoritățile RM, ci și cu presa, cu societatea civilă, cu tinerii din școli și universități.
„Investitorii străini se sperie de un climat investițional afectat de corupție”
– Care ar fi așteptările Germaniei de la Guvernul Moldovei pentru ca țara noastră să fie mai atractivă pentru investitorii germani?
– Investitorii străini au nevoie, înainte de toate, de condiții nebirocratice și de norme legale de încredere, de siguranță juridică în cadrul diferitelor probleme legate de interesele lor. Totodată, sunt indispensabili și partenerii de afaceri demni de încredere. În afară de aceasta, investitorii se mai sperie în cazul în care climatul investițional este afectat de corupție. Respectiv, în toate aceste domenii, noi ne aflăm în contact permanent cu autoritățile RM și încercăm să lucrăm împreună în vederea îmbunătățirii condițiilor-cadru. În acest sens, reiterez că este foarte important ca pachetul de proiecte legislative, cu privire la măsurile anticorupție, pe care Ministerul Justiției s-a angajat să-l prezinte spre aprobare Guvernului până la sfârșitul lunii noiembrie, să fie totuși elaborat și să fie cu susținerea societății, deoarece acest pas va spori încrederea oamenilor în instituțiile de stat.
– Care sunt proiectele de bază desfășurate de către Ambasada Germaniei la momentul actual?
– În prezent, avem un complex întreg de proiecte, în diferite domenii. Avem colaborări atât noi, Ambasada Germaniei la Chișinău, cât și UE, în domenii precum politică, economie, agricultură. Totuși, dacă ar fi să menționez cele mai importante proiecte, acestea ar fi în sectorul serviciilor comunale, instruire profesională și dezvoltare regională.
– Ați fost ambasadorul german în mai multe țări din Asia Centrală și Africa de Nord, precum Tadjikistan, Sudan, Uzbekistan, Libia. Cum e să fiți ambasador în R. Moldova în comparație cu celelalte țări?
– Este o întrebare complicată. Nu pot spune unde m-am simțit mai bine – aici sau acolo, deoarece și în celelalte țări am avut experiențe frumoase în calitate de ambasador. Dar, dacă fac referire la RM, pot să vă zic că, aici, contactul cu oamenii este unul foarte bun și plăcut, lucru care ține de cultura europeană a oamenilor din R. Moldova. Un alt lucru pozitiv pe care l-am remarcat în RM este vinul bun, dar și bucătăria moldovenească.
– Vă este dor de Germania, de ținuturile natale?
– Întotdeauna mi-a fost dor de Germania. Dar știți, grație faptului că R. Moldova nu se află atât de departe de Germania, în două ore ajung acasă. Eu vin din regiunea orașului Hamburg, respectiv, dacă doresc, nu e o problemă să fiu un weekend acasă. Totodată, cred că e important ca în viață să fie mereu un schimb de experiențe și confruntări.
– Domnule ambasador, vă mulţumim pentru interviu şi pentru încredere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!