Interviu

INTERVIU cu Anatol Șalaru: “Dacă va fi necesar vom vorbi cu şefii lui de la Moscova. Suntem totuşi o ţară suverană”

Situaţia armatei naţionale, că şi întregului sistem de apărare nu este una dintre cele mai bune, mai ales în actualul context de securitate. În primul rând finanţarea este una insuficientă, tehnică militară este şi ea învechită şi cu greu poate fi ţinută în parametrii funcţionali. Deasemenea, foarte puţini tineri îşi mai doresc o carieră militară datorită salariilor mici, neatractive. Totodată, că şi în întreagă societate moldovenească există corupţie şi un aparat supra-dimensionat care consumă inutil resurse ce ar putea fi direcţionate în zona profesionalizării organismului militar. Armata Naţională, că de altfel întreg sectorul de apărare al Republicii Moldova, are nevoie de o reforma profundă şi de updatarea la actualele realităţi regionale de securitate.

– La întrevederea cu ministrul apărării din România, Mircea Dușă, aţi declarat că va doriţi o armata comună cu România. Ce aţi avut în vedere ştiind faptul că juridic, constituţional acest lucru nu este posibil?

Din păcate declaraţia mea a fost interpretată. Eu m-am referit la faptul că îmi doresc o armata la fel de profesionistă că armata României, interoperabila cu NATO şi bine înţeles interoperabila cu armata românească. Interoperabilitatea va fi nu doar cu România ci cu toată ţările NATO. Este clar că nu va uni nimeni armata din Republica Moldova cu cea din România care este o armata integrată în NATO. Una este batalionul mixt şi interoperabilizarea şi cu totul alt lucru este fuziunea celor două armate. Eu nu sunt împotriva Rusiei, nu sunt împotriva Ucrainei, a României sau a oricărei alte ţări. Eu vreau o armata puternică şi profesionistă capabilă să facă faţă în orice moment unei agresiuni militare externe, o armata capabilă să apere Republica Moldova şi pe cetăţenii ei…inclusiv pe Dodon. O astfel de armata puternică, reformată şi modernizată, nu se poate face fără sprijinul partenerilor noştri de dezvoltare.

– O altă declaraţie care a declanşat reacţii virulente din partea lui Igor Dodon a fost aceea că va doriţi că Republica Moldova să adere la NATO. Cum se poate realiza acest lucru în contextul actualei Constituţii şi în situaţia în care aderarea la NATO nu figurează printre priorităţile de guvernare?

Aşa cum am mai precizat, aderarea la NATO este un deziderat al Partidului Liberal şi al meu că ministru, deziderat pe care nu l-am ascuns niciodată. Inclusiv în campania electorală, PL, prin vocea lui Mihai Ghimpu şi nu numai, am declarat că susţinem aderarea Republicii Moldova la NATO. Faptul că acum, în actualul context legislativ nu este posibil nu înseamnă că pe viitor Republica Moldova nu poate adera la NATO. Intenţia mea este că până la finalul mandatului de ministru să realizez interoperabilizarea armatei naţionale cu cele ale armatelor din ţările membre NATO, aducerea armatei naţionale la standardele şi performanţele NATO astfel încât atunci când se va decide politic aderarea armata noastră să fie pregătită. Această este reţeta pe care au mers toate ţările ce au făcut parte din blocul socialist şi astăzi sunt membre NATO şi UE. Armata, sistemul de apărare în general nu aduce bunăstare dar asigura premizele dobândirii bunăstării. Trebuie să recunoaştem că o economie dezvoltată, o ţară în care să între investiţii majore, în final obţinerea prosperităţii nu pot fi atinse într-o ţară ne sigură, permanent ameninţată şi incapabilă să se apere.

Igor Dodon a anunţat că va iniţia o moţiune de cenzură şi v-a cerut demisia. Cum comentaţi acest lucru? Nu va temeţi că că o să va pierdeţi funcţia?

În nici un caz nu mă tem pentru pierderea funcţiei. Pentru mine sunt mult mai importante principiile în care cred şi pentru care militez din 1988 decât orice funcţie. Pe lângă acest lucru, am şi sprijinul preşedintelui Nicolae Timofti cu care am discutat detaliile mai sus menţionate. Deasemenea, sunt convins că şi colegii noştri de coaliţie înţeleg importantă reformării şi modernizării armatei naţionale, necesitatea de a racorda şi interoperabiliza sectorul de apărare la structurile NATO şi mai ales faptul că fără sprijinul partenerilor strategici nu putem construi o armata profesionistă, o armata de secol 21. În ceea ce-l priveşte pe Igor Dodon nu trebuie luat în seama. Dacă va fi necesar vom vorbi cu şefii lui de la Moscova. Suntem totuşi o ţară suverană şi nu putem vorbi despre destinul nostru cu subordonaţii domnului Patrușev în Chişinău.

Sursa: TIMPUL

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *