Ultima oră

Interviu cu Dumitru Diacov: “Președintele ar putea fi ales în mai”

Dumitru Diacov: ,,Ne-am înțeles să ne întâlnim și să discutăm care ar fi condițiile ca opoziția să participe la vot. Și opoziția a venit cu un candidat și au propus: uite, acesta este candidatul, votați-l, fără a mai pune în discuție principiile, în baza cărora se votează. Și atunci când noi am întrebat: bun, dar ce rămâne cu ideea reformatării guvernării, pe care ați pus-o în discuție, au spus că întâi alegem pe domnul Talmaci președinte și pe urmă o să discutăm despre reformatare. Aici ceva nu se leagă.”

Europa Liberă: Dar ei oricum vă învinuiesc că uzurpați puterea, chiar dacă ați găsit și o altă variantă, să convocați un referendum.

Dumitru Diacov: ,,Bun, asta e datoria opoziției, tot timpul să nu fie de acord cu guvernarea, să găsească diferite motive să-i învinuiască, inclusiv uzurparea. Noi am spus de doi ani de zile că dorim să alegem președintele și diferența dintre noi este așa, că noi dorim să alegem președintele, opoziția dorește alegeri anticipate.”

Europa Liberă: Cum va suna întrebarea la referendum?

Dumitru Diacov: ,,Eu cred că ideea de bază va fi alegerea președintelui cu 51 de voturi.”

Europa Liberă: Doar atât?

Dumitru Diacov: ,,Și careva împuterniciri ale președintelui.”

Europa Liberă: Atunci umblați și la alte articole, nu numai la 78.

​​Dumitru Diacov: ,,De exemplu numirea primului ministru și alte idei. Fiindcă este vorba de echilibrarea situației după alegerea președintelui. Noi vrem să avem un sistem parlamentar de guvernare autentic.”

Europa Liberă: Regim parlamentar în Republica Moldova, să nu se mai discute dacă e semi-prezidențial, dacă e semi-parlamentar.

Dumitru Diacov: ,,Da. Și de prevăzut normele în așa fel ca președintele să fie ales și să nu mai rămână motive pentru dizolvarea Parlamentului pentru viitor.”

Europa Liberă: Ce se va întâmpla dacă comuniștii vor boicota iarăși plebiscitul?

Dumitru Diacov: ,,Nu știu ce se va întâmpla. Eu în locul lor n-aș boicota.”

Europa Liberă: Domnule Diacov, dar dacă lumea spune la referendum da, atunci în Parlament nu ar trebui cu două treimi să adoptați modificarea?

Dumitru Diacov: ,,Nu, dacă la referendumul constituțional poporul va spune da, a doua zi această prevedere intră în vigoare. Este acțiune directă a referendumului.”

Europa Liberă: Acum ce ne puteți spune despre temeinicia Alianței pentru Integrare Europeană?

Dumitru Diacov: ,,Păi, eu sper că acest scop comun va contribui la consolidarea Alianței, animozitățile, unele din ele vor rămâne, dar va exista un program comun, pe care noi trebuie să-l realizăm.”

Europa Liberă: Care sunt prioritățile pentru următoarele câteva luni?

Dumitru Diacov: ,,Prioritățile, în afară de referendum, vor fi stabilizarea activității Parlamentului, adoptarea legislației, stabilizarea situației în economie, rezolvarea problemelor economice și sociale a populației, integrarea europeană.”

Europa Liberă: Și asta pe fundalul declanșării unor acțiuni masive de protest din partea nu numai a opoziției parlamentare, dar și extraparlamentare.

Dumitru Diacov: ,,Noi trebuie să ne căutăm de treabă, să realizăm sarcina pusă în fața Guvernului, a partidelor politice, care acceptă această idee.”

Europa Liberă: Și dacă referendumul e cu succes, alegerea șefului statului când ar putea să aibă loc?

Dumitru Diacov: ,,În timp de o lună de zile.”

Europa Liberă: Luna mai, ar fi ultimul termen?

Dumitru Diacov: ,,Eu cred că acesta va fi ultimul termen. Vor fi prevăzute trei tururi de alegeri. Ideea asta este – ca președintele să nu poată dizolva Parlamentul în urma procedurii de alegere a președintelui. Adică Parlamentul, așa cum e în multe alte țări, este obligat să voteze președintele.”

Europa Liberă: Acum există elemente de uzurpare a puterii în stat sau nu?

Dumitru Diacov: ,,Când se vorbește de uzurpare, asta înseamnă că vine cineva din afară, dă pe cineva într-o parte și uzurpează puterea. Președintele Parlamentului este ales în mod democratic, primul ministru este ales în mod democratic. Dorința de a termina cu criza politică, dorința de a alege președintele, dorința de a evita alegerile anticipate nu corespunde și cu dorința populației? Sigur că fiind în opoziție, născocești fel de fel de învinuiri. Dar dorința de a evita criza politică este un lucru care corespunde cu dorința tuturor cetățenilor acestei țări.”

Europa Liberă: Această prăpastie de a scinda și mai tare societatea e vădită.

Dumitru Diacov: ,,Sigur. Acest referendum trebuia petrecut încă anul trecut și era mai bine, în condiții de mai multă liniște. S-a sperat că va fi și așa și așa președintele. Însă mai bine mai târziu, decât niciodată. Societatea civilă trebuie să fie mai responsabilă. Presupunem că multă lume este dezamăgită, a fost atâta gălăgie, declarații. Eu îi înțeleg pe partidele extraparlamentare, pe liderii care erau deprinși să fie activi, în funcții foarte importante, acum le arde pământul, doresc să revină înapoi în Parlament. Și unii vor încerca din segmentul foarte democratic, foarte anti-comunist de cândva, să folosească comuniștii și să se cațere pe aceste…”

Europa Liberă: Vă referiți la PPCD?

Dumitru Diacov: ,,Nu, mă refer la mai mulți, cărora li-i urât acum în afara Parlamentului. Eu îi înțeleg. Eu cred că fiecare va încerca să-și facă meseria, însă important este și populația să deslușească răul de bine. Și să încercăm toți împreună să contribuim la stabilizarea situației din țara noastră.”

Europa Liberă: Dar actul guvernării va fi mai ușor?

Dumitru Diacov: ,,Actul guvernării nu poate fi ușor în condițiile Europei, care se confruntă cu atâtea probleme. Și Republica Moldova nu este un vacuum. Sigur că noi am fi evitat cu mult mai ușor unele probleme, dacă era stabilitate politică. Și sper că acest efort, pe care trebuie să-l depunem toți, va aduce pace și liniște pe pământul moldav.” 

Sursa: Europalibera.org

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *