Interviu cu Subcarpați: „Ceea ce simțeam eu, simțea o generație întreagă”
De această dată, în fața publicului au apărut MC Bean (Marius Alexe), alături de Vali Umbră, DJ Power pe Vinil și VJ Andri. Proiectul uimește și fascinează prin faptul că pune folclorul românesc într-o nouă lumină, îl scoate în evidență și-l combină cu ritmuri muzicale moderne. Băieții, „culegând din cartier” momente folclorice inedite, amintesc despre originile și cultura românească uitate și ne fac să ne mândrim și mai mult cu istoria noastră. TIMPUL a discutat despre și cu Subcarpații, cu câteva ore înainte de începerea concertului…
Cum a apărut Subcarpați?
MC Bean: Mi-a plăcut folclorul foarte tare. Am căutat un ansamblu folcloric în care să cânt, nu am găsit. Astfel, știind să fac beat-uri pe calculator și ținând minte sunetul de la țară pe care-l ascultau bunicii mei, am vrut să readuc acest sentiment și am reușit, într-un final, după vreo doi ani și jumătate. Am trezit acest sentiment prin urechile generației noastre, a tinerilor, până la urmă. Așa a apărut Subcarpați: știind să fac un beat, vrând să cânt folclor, m-am dus acasă și-am început să fac asta de nebun, singur. În foarte puțin timp am adunat ditamai echipa de fotbal lângă mine, pentru că, precum spuneam mai devreme, ceea ce simțeam eu, simțea o generație întreagă și a fost ușor să se rezoneze la nivelul acesta.
Care-i procesul de creare a unei piese semnate de Subcarpați?
MC Bean: Poate începe de la o idee pornită de la caval, pot să stau să cânt la caval, să „intru” într-o linie melodică și să urmeze o reacție în lanț, și de aici să plece piesa. Pot să ascult o piesă folclorică și ea să mă inspire, fie vocea, linia melodică sau senzația. În momentul acela, tai exact bucata aia din piesă, fără să atac patrimoniul cultural existent al respectivei piese, după care o reinterpretez.
Care au fost reacțiile publicului la primele voastre piese live?
MC Bean: La primele concerte, cam câtă lume a intrat, cam atâta a stat pe-afară. A fost un transfer de energie la căldură. A fost în București, a fost foarte cald, era să leșin de căldură… Ne lăudăm așa un pic acum, dar acesta-i adevărul. A fost o experiență de memorat.
Ceea ce faceți a trezit un mare interes, în special în rândurile tinerilor, față de muzica populară și de rădăcinile istorice. Cei de aici se întreabă dacă se așteaptă vreo colaborare cu artiști din partea estică a Prutului…
MC Bean: La început am crezut că n-avem treabă. Dar acum, ne bucurăm mult să vedem că avem de-a face cu infuzia de folclor din viețile noastre. Se pare că undeva am făcut o treabă bună. Cât despre colaborări, am făcut-o deja și ne gândim să mai facem. Am colaborat cu trupa Unda Comună, am înregistrat o piesă pe ultimul album Subcarpați, se numește „Revelionul ospătarilor” și subliniază, subtil, într-adevăr, modul în care artiștii, de cele mai multe ori, se distrează după actul artistic în sine sau au timp să savureze, exact cum fac și ospătarii. În noaptea de Revelion muncesc, după aia – distracție. E la fel ca și cu măștile de teatru, una plânge înainte de concert, și masca care râde fiind eliberată de expunerea egoului căci totul a fost bine.
Să vorbim despre videoclipurile voastre care au o doză de psihedelic în ele. Cui aparțin ideile și cu cine colaborați pentru realizarea lor?
MC Bean: Am avut noroc să lucrăm cu tot felul de oameni minunați. Îi salut pe Alex Tripșa, pe Hip-hop, pe Nicu Duță și mai mulți, nu se oprește aici lista de mulțumiri. E vorba de bun-simțul pe care mi l-au predat anumite persoane care m-au influențat pe parcursul vieții. Sunt oameni creativi în jurul nostru care au idei. Nu trebuie să vină totul dintr-o direcție anumită. Poate a fost așa când am demarat eu proiectul, dar n-aveam cum să înaintăm fără un colectiv bine pus la punct în spate. Oamenii au venit, lucrează pe gratis, dau idei minunate și noi sperăm că exact atitudinea pe care o avem noi cu trupa îi atrage pe acești oameni și lucrează cu noi și-și sacrifică pro-bono timpul lor liber. Sacrificăm și noi, facem totul din plăcere și primim satisfacții și la final.
Nu e prima oară când sunteți la Chișinău. Cum au fost experiențele precedente, ce vă place aici?
Vali Umbră: La Chișinău îmi place foarte mult atmosfera. Am avut primul concert cu Subcarpați, în Chișinău, anul trecut și mi-au plăcut oamenii care sunt foarte sociabili. Din punctul acesta de vedere, pot să zic că am fost super-fericit. Am avut un concert bun, după o lungă pauză, așa că am numai gânduri bune despre Chișinău.
Power pe Vinil: Sunt prima oară în Chișinău și prima senzație este una foarte bună, am fost întâmpinați foarte frumos, de băieții de la Unda Comună cu care deja ne cunoșteam, dar și restul.
VJ Andri: Fără vorbă lungă și vorbe goale, dar cred că în Chișinău întotdeauna am avut una din cele mai frumoase și călduroase întâlniri. E o bucurie de fiecare dată să reîntâlnim acești oameni frumoși și să descoperim alții noi.
Întrebări BLITZ!
Cine sunt Subcarpați?
Folclor într-o lumină modernă, oi cu blană de lup sau lup cu blană de oi.
De ce folclorul?
Fiindcă-i frumos și-i al nostru și sunt puține lucruri cu care ne mândrim în România.
Ce fac Subcarpații în timpul lor liber?
Muzică și.. ne omenim.
Ce citesc, ce muzică ascultă?
Citit mai puțin, din păcate. Sper să nu dăm un exemplu negativ. Am citit când a fost cazul și acum e cazul, dar de cele mai multe ori, apucăm să citim mai mult de pe internet. Cât despre muzică, acum suntem setați mai mult pe muzică englezească, muzică cu MC, e o perioadă, ne place foarte mult. Chiar avem și un site, un blog – grime.ro – pe care-l vom lansa în curând.
Ce vă place, în special, în Moldova?
Infuzia de ADN proaspăt. Poți să vezi România sau nu, fix cum vrei. Când vii aici, poți să vezi în fizionomia unora că au ADN străin și apar tot felul de fețe neobișnuite. Câteodată mă simt aici ca atunci când văd un sas sau neamț în Sibiu și e foarte mișto diversitatea aceasta.
Ce proiecte, planuri aveți pe viitor?
Mai multe albume semnate Vali Umbră, observatorul Baba Novac, Georgiana Manoilă, Infinitu va scoate un album hip-hop, destul de triat.
Urmează al doilea album de „Culese din cartier”, compilație care va uni mai mulți producători sub conceptul de folclor într-o lumină modernă. Vom avea colaborări și cu Silent Strike și Kazi Ploae. N-am degete ca să le enumăr, abia așteptăm, ne-am făcut planurile, e primăvară, început de an și acum așteptăm. Mulțumim frumos!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!