Politică

(INTERVIU) DNA NU POATE TRECE PRUTUL. Laura Codruţa Kovesi: ”Este interzis să trecem granița pentru a face investigații în altă țară”

— În R. Moldova au fost majorate salariile judecătorilor. Dar, mulţi din vechiul sistem au rămas. Credeţi că un om deprins să ia mită poate deveni incoruptibil dacă i s-a majorat salariul?

— E dificil de spus. Mărirea salariilor poate contribui la reducerea corupţiei într-un sistem, dar nu este suficient. Ar trebui întreprinse şi alte lucruri. De exemplu, selectarea personalului pe criterii de profesionism, promovarea pe criterii de profesionism, evaluarea personalului la intervale de timp fixe, o dată, de două ori pe an, sau o dată la doi ani.

— Cum se vede R. Moldova de la DNA? Cum o vedeţi dvs.?

— Îmi e foarte greu să vă dau un răspuns. Am fost de câteva ori în Moldova, la anumite întâlniri profesionale, cu colegi procurori şi judecători, dar mi-e foarte greu să evaluez eficienţa unui sistem dacă nu am toate datele la dispoziţie. Pot doar să vă spun că în cadrul întâlnirilor profesionale cu procurorii şi judecătorii am aflat că există anumite impedimente, mai mult de natură legislativă, adică erau anumite dispoziţii care le limitau investigaţiile şi care îi încurcau. Am înţeles că este un proces de reformă cu privire la legi, la Codul Penal, la cel de Procedură Penală. Chiar am nimerit în mijlocul unor discuţii privind reorganizarea sistemului de procuratură din Moldova. Este greu să spui că lucrurile merg sau nu într-o direcţie bună neavând toate datele la dispoziţie.

— Ştiu că prin luna mai trebuia să veniţi la Chişinău. De ce nu aţi mai venit?

— Am primit o invitaţie de a veni în R. Moldova pentru o perioadă. Atunci, din cauza programului din România, nu am putut veni. Am propus o altă perioadă, după care vizita nu s-a mai realizat. Cred că căzuse şi Guvernul.

— Aţi colaborat vreodată în vreun dosar cu Centrul Naţional Anticorupţie?

— Am avut schimburi profesionale cu colegii din R. Moldova. Chiar şi echipe de anchete comune pe anumite cazuri. Am avut şi situaţii când colegi de-ai noştri au mers în R. Moldova la seminare. Am avut colegi de la Chişinău care au venit la DNA să vadă cum lucrăm. Avem relaţii corecte.

— Vi s-a telefonat vreodată de la Chişinău să vi se ceară vreun sfat?

— Nu, n-am avut asemenea discuţii.

— Mulţi politicieni din R. Moldova au afaceri în România, multe dintre ele, probabil, la limita sau chiar în afara legii. Când se apucă DNA şi de ei?

— Atunci când avem indicii că o persoană, pe teritoriul României, comite infracţiuni de corupţie, anchetăm. N-avem niciun fel de rezerve în a ancheta. În investigaţiile noastre avem şi cetăţeni moldoveni, şi italieni, şi turci… Vă asigur că nu avem niciun fel de reţinere, dacă acea persoană comite fapte de corupţie pe teritoriul României.

— La Chişinău, aţi auzit probabil, se cere ca DNA să treacă Prutul. Poate DNA trece Prutul?

— Putem trece Prutul doar pentru întâlniri profesionale cu colegii, pentru schimburi de experienţă… Desigur, dacă sunt programe prin care putem sprijini instituţional, cu opinii, cu ghiduri de bune practici şi experienţa pe care o avem, suntem deschişi. Nu putem, însă, trece graniţa pentru a face investigaţii în altă ţară, pentru că nu este permis acest lucru. Dar, repet, susţinem orice fel de formă de cooperare, prin cereri de asistenţă judiciară sau prin organizarea unor întâlniri profesionale.

— Afirmaţia e şi în contextul Unirii R. Moldova cu România. Credeţi în Unire?

— Depăşeşte competenţele mele. Nu aş vrea să comentez acest aspect.

— Unii pro-ruşi din R. Moldova, anti-români declaraţi, în contextul reuşitelor DNA, au afirmat că vor deja Unirea cu România, pentru că doar aşa am putea elimina corupţia…

— Chiar nu vreau să comentez!

— Transmiteţi-le, vă rog, un mesaj cetăţenilor R. Moldova. Pentru că, aşa cum aţi spus, de la oameni începe practic totul.

— Cred că, întâi de toate, toţi cetăţenii R. Moldova, dar în primul rând procurorii, ar trebui să-şi dorească şi să lupte foarte mult pentru un sistem de justiţie independent, profesionist şi responsabil în acelaşi timp. Cred că procurorii din R. Moldova trebuie să câştige încrederea cetăţenilor făcând anchete eficiente, obţinând condamnări, investigând persoane din toate zonele, indiferent că ele deţin o funcţie mai importantă sau mai puţin importantă, atunci când au indicii că se comit fapte de corupţie. Cred că sistemul de justiţie trebuie sprijinit şi ajutat atunci când începe să facă schimbări şi atunci când lucrurile se îndreaptă într-o direcţie bună.

— Dar cum pot scăpa procurorii de presiunea politică?

— Prin garanţii prevăzute de lege, prin reglementarea unui statut independent şi de stabilitate şi eliminarea prin lege a oricăror intervenţii. Dacă legea oferă aceste garanţii, urmează ca fiecare magistrat în parte să-şi asume acest rol şi să poată să-şi exercite liber şi independent meseria.

— Vedeţi că nu procurorii sunt cei care, în ultimă instanţă, adoptă legile. Asta o fac politicienii, care nu au nevoie ca procurorii să fie independenţi.

— Ei, să ştiţi că această problemă am avut-o şi o avem în continuare în România. La fiecare 2-3 săptămâni există câte un proiect de lege în Parlamentul României prin care se încearcă limitarea atribuţiilor şi posibilităţilor de a investiga. E important că noi, ca instituţie, am reacţionat de fiecare dată, dar în special societatea civilă şi cetăţenii. Principalul nostru aliat în lupta cu marea corupţie şi cu politicienii corupţi, care vor să ne limiteze activitatea, au fost cetăţenii. Suportul şi sprijinul lor, încrederea pe care ne-o acordă sunt extrem de importante. Dar, această încredere a fost câştigată prin rezultate, printr-o muncă extrem de consecventă, prin anchete imparţiale. Aşa am procedat noi. Nu ştiu dacă asta este valabil în oricare altă ţară din lume, dar bănuiesc că da.

— Recent, dna Mariana Alexandru, ex-procuror DNA, a ajuns în R. Moldova, pentru a acorda asistenţă oamenilor legii de la Chişinău. Ce ne puteţi spune despre ea?

— Dna Mariana Alexandru nu mai face parte din DNA şi, ca atare, nu vreau să comentez.

— Aţi accepta vreodată să veniţi în vreo funcţie la Chişinău, pentru a face ce aţi făcut în România?

— Prioritatea mea este să-mi termin mandatul la DNA, după care să evaluez dacă mai continui în această funcţie. Deci, nu vă pot răspunde în acest moment la această întrebare.

— Dar nu spuneţi un „nu” categoric!

— Nu, nu spun nu. A fost o posibilitate să ajung în R. Moldova, prin 2013, pe un post de consilier, doar că, între timp, a venit propunerea de a conduce DNA şi acel pas nu s-a mai realizat.

sursa: zdg.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *