Interviu

(INTERVIU) Vrea să înfrumusețeze Chișinăul cu o CLEPSIDRĂ

Pentru că nu s-a regăsit ca specialist în niciuna din aceste specialități, Tudor Cotruță a hotărât să fie liber întreprinzător. Acum, tânărul antreprenor vrea să înfrumusețeze Chișinăul cu o clepsidră, un monument care „nu va fi gri, ca restul monumentelor”.

– Cum anume va arăta această clepsidră?
– Ea va avea 12 metri înălțime, va fi instalată în Chişinău. Clepsidra va curge doi ani, după care va fi întoarsă. Acest proiect face parte din cadrul unui proiect mai mare, bazat pe acțiuni sociale și caritabile.

– De ce vrei să construiești acest monument? Ce mesaj va transmite clepsidra?
– Clepsidra o fac pentru ca să scot în lumina internațională Chișinăul, deoarece suntem foarte puțin cunoscuți. Noi ne iubim țara, însă nu avem cu ce ne mândri la nivel internațional. Sunt multe lucruri care trebuie scoase în evidență. Avem vinuri bune, avem locuri frumoase, oameni superbi, însă capitala nu este foarte atrăgătoare pentru turiști. De aceea dorim să construim câteva monumente care să-l facă cumva cunoscut la nivel internațional și unul dintre ele ar fi clepsidra.

Ea va intra în Cartea Recordurilor Guiness, fiind cea mai mare și, respectiv, cu cea mai mare durată din lume. Va fi promovată ca atare pentru a atrage oameni cu o idee de „goal setting” (setarea unui scop). Oamenii vor putea să însemneze planurile lor pe viitor pe site-ul oficial al clepsidrei. Prin intermediul acestuia, peste doi ani, acele persoane vor afla dacă planurile lor s-au realizat. Probabil că omul deja a și uitat de acea idee sau deja a îndeplinit-o. Este un instrument bun pentru planificarea de lungă durată, iar clepsidra va avea o utilizare internațională.

– Ai calculat deja de câți bani vei avea nevoie pentru implementarea acestui proiect?
– Avem doar niște presupuneri. Limita maximă ar fi 300 mii de euro, inclusiv lucrul inginerilor, arhitecților, crearea bucăților de sticlă, instalarea, zona de parc. Noi vom crea o zonă de parc cu scaune, cu robinete de apă potabilă, cu locuri pentru picnic. Pagina online milliondollarhomepage – mdhp.md – este făcută pentru a ne ajuta să adunăm finanțele necesare pentru proiectul „Clepsidra”. La moment avem cheltuieli legate de crearea conceptului clepsidrei și de publicitate, pentru a găsi oameni care să ne finanțeze.

– Este ideea ta sau sunteți un grup de inițiativă?
– Suntem un mic grup de inițiativă și prieteni care au un scop comun, printre care este și Eugen Liuft. Noi avem o problemă în Moldova. Noi ne naștem aici și deodată urâm locul în care trăim, din cauza percepției părinților și a bunicilor noștri. Iar noi vrem să schimbăm acest lucru, pentru că oriunde poți să găsești ceva frumos, depinde doar cum privești acest lucru. Și scopul nostru este să ridicăm moralul național.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *