Învaţă să prezinţi corect persoana de alături
Eticheta permite ca din acel moment să-i vorbiţi, să-i faceţi, eventual, o invitație, să-i adresaţi un salut la plecare.
Dacă nu vă doriţi să comiteţi gafe care pot fi sancţionate dur de membrii societăţii, vă îndemn să însuşiți câteva reguli esenţiale:
– Se prezintă bărbatul femeii, cel tânăr – celui mai în vârstă, subordonatul – șefului; cu alte cuvinte, rangul inferior – celui superior.
De exemplu, într-o încăpere se află un domn și o doamnă care nu se cunosc. Gazda trebuie să-l prezinte pe acel domn acelei doamne, iar doamna, la rândul ei, dacă dorește, va întinde mâna, iar dacă nu, își va spune doar numele.
– Persoana care face prezentarea are de rostit două nume: mai întâi pe cel al „superiorului”, apoi pe cel al „inferiorului”. De exemplu: „Mamă, ți-l prezint pe prietenul meu, Sorin!” sau „Domnule preşedinte, ea este Cristina Furtună, jurnalistă la revista X”.
– O domnișoară este prezentată unui domn în vârstă, și nu invers, cu toate că regula spune că bărbatul este prezentat femeii. Dar în acest caz, vârsta a trecut pe primul plan.
– Persoanele singure sunt prezentate cuplurilor.
– În prezența unui bolnav, toate prioritățile se exclud, iar toate persoanele, indiferent de situația și vârsta lor, se prezentă bolnavului.
– Se prezintă mai întâi numele persoanei care intră într-o încăpere și apoi numele persoanelor prezente.
– Dacă nu aţi înțeles sau nu aţi reținut numele celui prezentat, rugați să vi se repete. De exemplu: „Vă rog să mă scuzați, nu am reținut numele dvs”.
– De regulă, persoana care face prezentarea trebuie să o completeze prin câteva cuvinte amabile despre cei doi oameni care se întâlnesc pentru prima oară.
Este apreciată persoana care va folosi şi următoarele formule: „Sunt încântat(ă) să vă cunosc”, „Îmi pare bine”, „Îmi face plăcere” etc.
Cu siguranţă, respectarea acestor sfaturi va crea o atmosferă mult mai plăcută în timpul discuţiilor şi va evidenţia intelectualitatea dvs.
În următorul material veţi învăţa cum să vă autoprezentaţi corect.
Cursurile predate la şcoala „ABeZe”: administrarea afacerilor, curs de bune maniere, ore de dicţie (modelarea vocii, pronunţarea corectă în limba română, pregătirea profesională a prezentatorilor radio şi TV), curs de psihologie motivaţională (individual).
Dorina ARSENE, lector de bune maniere la Școala Manierelor Elegante „ABeZe”
Str. Vlaicu Pârcălab, 45 (intersecţie cu str. 31 August 1989), et. 4, of. 407;
Tel.: 0(22) 22-69-83;
Mob.: 0682 100 06;
e-mail: sme.abeze@gmail.com;
web: abeze.md.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!