Opinii și Editoriale

Învățăm, învățăm, învățăm

Cea mai importantă e Islanda. O țară cu puțin peste trei sute de mii de locuitori. Atât de puțini că toți au același sufix –son, ca și cum pe noi toți ne-ar chema cu -escu. Această țară care numără o treime din populația Chișinăului s-a calificat la Euro 2016. Ca și cum ai scoate o echipă națională dintr-un raion. Nu întâmplător comentatorul sportiv de la Moldova 1, Cristian Frisc, a repetat de zeci de ori într-un singur meci că Moldova trebuie să deschidă bine ochii. Dacă acest comentator sportiv avea în vedere sportul, haideți să vedem ce se întâmplă în celelalte domenii.
Islanda nu are spitale private, nici asigurări medicale private, sistemul de sănătate e susținut în exclusivitate de stat, exact ca și cel de învățământ. Omul e vindecat de stat și trimis la facultate. Cum sună?

Chișinăul se laudă că are cei mai mulți copaci pe cap de locuitor din Europa. Ei, bine, Islanda are cele mai multe librării pe cap de locuitor din lume. Traduce mai multă literatură străină decât orice altă țară, are cele mai multe cafenele culturale, iar zece procente din populația țării publică cel puțin o carte. Atunci nu cred că e de mirare faptul că au deja, chiar dacă unul, laureat Nobel pentru literatură.

Sportul, în loc să fie redus în programele școlare, a devenit extrem de important și a dus la construirea terenurilor și piscinelor închise care să le permită practicarea în pofida climei (se știe că în Islanda e foarte frig).

După investiții serioase și-au permis să iasă în față cu arta lor, cu literatura, iar anul acesta cu fotbalul. Putem spune că ei au mai mulți bani. Dar de unde i-au scos? La o scurtă privire asupra istoriei lor vedem că au avut probleme foarte serioase, că și-au câștigat cu greu independența. Însă nu vedem corupția de la noi. Nu vedem hoțiile de la noi. Nu vedem spălări de bani în sistemul de educație, de sănătate, de sport.
Și să nu uităm: islandezii sunt acel popor, de zece ori mai mic decât cel din Republica Moldova, care în 2008, când sistemul bancar s-a prăbușit, a refuzat să salveze băncile din banii cetățenilor, cum vrem să facem noi acum. Ce vedem după 8 ani în Islanda spune totul despre ei. Și-au revenit, sunt prosperi, au cultură, au sport, au din nou economie.

Oare în câți ani vom returna noi miliardul furat de politicieni, cum vom arăta după plătirea datoriei, când vom avea cafenele culturale, librării puternice, săli de sport la sate și națională puternică la fotbal? Sunt întrebări halucinante. Ni se pare că niciodată nu vom avea un răspuns.
Dar ar trebui să deschidem ochii și să învățăm de la islandezi a căror națională de fotbal a ajuns anul acesta între primele opt din Europa.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *