Actualitate

Învățământul superior de licență în România și SUA, similitudini și diferențe

Unitate în diversificare

Sistemul american educațional este foarte divers în ceea ce privește structura și conceperea planurilor de instruire, curriculum și modul de finanțare, fiind diferite de la stat la stat. În același timp, se supune standardelor și concepțiilor educaționale trasate de guvernul federal al USA.

Condițiile de a accede la învățământul superior de licență

Pentru a accede la învățământul superior de licență, aplicanții din ambele țări trebuie să dețină diplome de absolvire a nivelului liceal. Dacă această etapă în școlile românești se sfârșesc cu examenele de bacalaureat, în școlile americane astfel de examene nu se susțin. Dat fiind faptul că nu este elaborat un curriculum unitar la nivel național, fiecare stat stabilește condițiile, pe care elevii trebuie să le întrunească, pentru absolvirea liceului. Notele finale sunt rezultatul muncii pe parcursul întregului an. Marea parte a colegiilor și universităților din SUA cer viitorilor studenți susținerea testărilor standardizate: ACT sau SAT.

Studii universitare de licență – Bachelor studies

Studenții români își continuă studiile în instituții de învățământ superior și urmează programe de studii universitare de licență. Ele durează 3-4 ani, iar la absolvire se acordă titlul de licențiat.

Absolvenții liceelor din Statele Unite au două opțiuni de continuare a studiilor: colegiile sau universitățile și institutele.

Colegiile: tipuri și durate de studiu

Durata studiilor în colegii este de 2 sau 4 ani. Cele de doi ani poartă denumirea de colegii comunitare. La absolvire studentul primește diploma Associate Degree. Diploma Bachelor’s Degree poate fi obținută doar la colegiile de 4 ani, deci cei ce doresc să o obțină se vor transfera la astfel de instituții de învățământ. Sau pot să se transfere la universitate în anul trei, pentru a face studiile de specialitate.

Studiile universitare de licență

A doua opțiune pentru obținerea diplomei de licență sunt studiile universitare. În primii doi ani studenții vor urma Artele liberale. Tinerii studiază cursuri din cele mai variate: literatură, limbi străine, filozofie, matematică. Ele vizează mai mult dezvoltarea creativității, capacităților intelectuale, a gândirii critice. Această perioadă le dă un mic răgaz studenților, care nu s-au decis încă asupra specializării și, ulterior, va fi un plus în CV-ul pentru angajare. Iar studenților străini le dă posibilitatea unei acomodări mai ușoare la condițiile noi de studiu.

În anul trei studenții trebuie să aleagă specialitatea, pe care urmează să o studieze și în anul patru. Unii studenți aleg și un domeniu suplimentar de studiu.
Specific pentru învățământul superior din SUA este marea varietate de programe, cursuri și opțiuni. Mai e și marea libertate de a alege. Studentul poate să aleagă atât cursurile, pe care să le urmeze, cât și nivelul de dificultate. Programul de învățământ este flexibil, dar foarte intens. Pe lângă informațiile predate pe parcursul orelor, profesorii le distribuie materiale de studiu individual, care pot să constituie până la jumătate din totalul conținutului cursului. Urmează etapa de verificare a cunoștințelor. O modalitate foarte răspândită sunt eseurile. Acestea sunt lucrări scrise, de 1 sau 2 pagini, în care studentul își expune propria viziune asupra temei studiate. Tinerii au de realizat astfel de sarcini la mai multe cursuri, lucru foarte dificil și care necesită o pregătire îndelungată. De aceea unii tineri recurg la ajutorul serviciilor de comandă a eseurilor online, precum payforessay.net, care, în scurt timp creează lucrări de orice dificultate în corespundere cu toate cerințele de îndeplinire. Iar timpul economisit astfel îl pot folosi pentru stagii de practică, pentru activități extracurriculare.

După finisare acestui nivel de studii superioare, tinerii din ambele țări pot să se angajeze în câmpul muncii sau să le continue la nivelul următor – studiile de masterat.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *