Invazia lui Putin a lovit cu forța unui cutremur o lume ascunsă: Fenomenul ce nu are legătură cu războiul
Un fenomen ascuns care nu este legat de război și de turism a fost lovit cu forța unui cutremur de invazia lui Putin. O lume secretă desfășura acțiuni neobișnuite pe teritoriile Ucrainei și Rusiei, dar acum flagelul care se numește criminalitatea organizată și-a întrerupt traseele tradiționale care curgeau prin Odesa.
Practic invazia Rusiei a divizat mafia care acționa în cele două țări vecine. Odesa fusese un nod cheie într-o vastă rețea de criminalitate internațională centrată de Ucraina și Rusia, dar care ajungea din Afganistan și până în Anzi, dar totul s-a stopat aici, potrivit The Economist.
Aleksandr Otdelnov deține o atracție turistică neobișnuită: un muzeu al contrabandei. Contrabanda curge prin Odesa sa natală încă din secolul al XVIII-lea. Până când s-a închis din cauza covid-19, muzeul are expus totul, de la perle și pistoale strecurate în Rusia imperială până la pradă mai contemporană. Apoi a venit războiul din februarie 2022. „Portul a încetat să funcționeze și totul s-a oprit”, spune el.
Orașul Odesa a făcut parte din „cel mai puternic ecosistem criminal din Europa”, consideră Global Initiative against Transnational Organizated Crime (GITOC), un think-tank cu sediul la Geneva, în Elveția.
Invazia Rusiei a lovit această lume interlopă cu forța unui cutremur. Marea majoritate a mafioților ucraineni duri au încetat să mai colaboreze cu semenii lor ruși: „Suntem hoți, suntem împotriva oricărui stat, dar am decis că suntem pentru Ucraina”, spune unul. Rutele lucrative de contrabandă cu heroină sunt repoziționate, afectând prețurile și profiturile pentru sindicatele criminale aflate la mii de kilometri distanță. Dacă perturbarea se dovedește de durată, ar putea modifica fața criminalității globale.
Țara s-a luptat cu corupția de când a părăsit Uniunea Sovietică în 1991. Revoluția Maidan din 2013-14 a răsturnat un președinte corupt și o parte din oligarhia din spatele lui. În 2019, Volodimir Zelenski a fost ales președinte pe o platformă anticorupție și a adoptat reforme împotriva mafiei.
Ucraina – locul 3 în Europa în privința criminalității organizate
Dar în cel mai bun caz a fost o curățare pe jumătate terminată. Înainte de invazie, în 2022, în topul indicele criminalității GITOC Ucraina ocupa locul 34 în lume din 193 de țări și pe locul trei în Europa, cu valoarea de 6,18, în urma Rusiei – 6,24 și Serbiei – 6,22, dar mult înaintea României – 4,59 (locul 22 în Europa).
Lumea interlopă din părțile guvernamentale ale Ucrainei înainte de 2022 a fost contestată în mod intermitent și violent între diferite grupuri. Cu toate acestea, avea trei fațete care legau Ucraina de piețele criminale globale.
În primul rând, o „super-autostradă” de contrabandă care leagă Rusia și Ucraina, trecând prin părțile din estul Ucrainei care au fost ocupate de Rusia în 2014. În al doilea rând, centrele globale de contrabandă din Odesa și celelalte porturi de la Marea Neagră. Și în sfârșit fabrici din Ucraina pentru producția de mărfuri ilicite pentru export.
Ucraina a fost o rută de tranzit „spin-off” în creștere pentru heroina din Afganistan, sporind rutele prin Balcani și Caucaz. Înainte de război, a avut al patrulea ca mărime capturi de heroină din Europa.
Cocaina din America Latină curgea prin Marea Neagră. În cealaltă direcție, mafioții au exportat arme în Asia și Africa, în special din Mykolaiv, un port. În 2020, Ucraina a depășit China pentru a deveni cea mai mare sursă de tutun ilegal din Europa. Producția locală de amfetamine era în creștere: 67 de laboratoare ilegale au fost desființate în 2020, cea mai mare cifră raportată din orice țară.
Războiul a schimbat totul prin crearea „un mediu de risc inacceptabil pentru traficul internațional ilicit”, spune un nou raport al guvernului american. Porturile de la Marea Neagră au fost închise transportului sau au restricționat-o.
Efectele secundare sunt resimțite la nivel global, deoarece rețelele de contrabandă sunt reconfigurate pentru a ocoli Ucraina. Rutele criminalității organizate internaționale, a traficului de droguri, tutun, arme și de persoane s-au schimbat și acum trec prin Turcia, Iran, Lituania, alte țări nordice și estice ale Europei, chiar și prin România.
Sursa: Ziare.com
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!