Actualitate

Inventator la numai 14 ani

Şi nu este vorba de simple exerciţii, ca la şcoală, ci este nevoie de o gândire analitică, complexă”. Astfel gândeşte un adolescent pasionat de radiotehnică şi care, la vârsta de 14 ani, a obţinut premiul pentru cea mai bună invenţie prezentată de un tânăr inventator la Expoziţia internaţională „Infoinvent-2011”, desfăşurată săptămâna trecută la Chişinău.

Nadir Ciobanu a început să studieze fizica şi radiotehnica încă pe când avea 11 ani. A fost ideea unui prieten, care i-a propus să frecventeze lecţiile de la Centrul de creaţie tehnică a elevilor „Politehnic”. Tânărul spune că anume pe atunci s-a îndrăgostit de radiotehnologii şi că visează să devină inginer. „Merg la cursurile de radiotehnică mai bine de trei ani. În primul an, am învăţat teoria, toate legile fizicii, pentru că, fără ele, nu poţi face nimic. Apoi am încercat să fac anumite dispozitive după nişte scheme existente şi mi-a plăcut foarte mult această activitate”, spune tânărul entuziasmat.

Două luni de zile – doar atât i-au fost de ajuns tânărului inventator pentru a construi un mecanism care poate depista dacă un telefon este sau nu ascultat de cineva. „Am inventat un analizator al liniilor telefonice cu ajutorul căruia se poate determina dacă un telefon este interceptat. Dispozitivul are o lampă care se aprinde atunci când cineva încearcă să intercepteze discuţia sau chiar la o simplă intervenţie a dispozitivelor prin intermediul cărora poate fi ascultat telefonul”, ne explică Nadir. El spune că i-a venit această idee pentru că tatăl său lucrează la unul dintre operatorii de telefonie din republică.

Aceasta este prima sa invenţie, dar şi prima expoziţie la care a participat. Deşi a sperat că va lua un premiu, el recunoaşte că a rămas plăcut surprins atunci când a aflat că a luat Marele Premiu, mai ales că la expoziţie au fost prezenţi şi colegii săi de la cursul de radiotehnică. Anume profesorul lor le-a propus să participe la concurs. Elevii au prezentat mai multe mecanisme, printre care unul de interceptare a telefonului, altul de alungare a şoarecilor prin ultrasunete, iar al treilea poate bloca linia telefonică când sunteţi plecat de acasă, astfel încât nimeni să nu se conecteze în lipsa voastră la telefon.

Băiatul spune că, iniţial, a avut mari emoţii, dar, după ce a văzut că produsul său se bucură de mare interes din partea altor inventatori, dar şi a simplilor vizitatori ai expoziţiei, s-a refăcut, a înţeles că nu mai este un copilandru. „Mulţi mi-au cerut cartea de vizită. Dacă cineva mi-ar propune să vând această idee, cred că aş face-o, pentru că eu mai pot inventa şi alte dispozitive. Cred că oamenilor care ar vrea s-o procure le este mai necesară decât mie”, a răspuns tânărul inventator, când l-am întrebat dacă ar vinde invenţia sa.

Pentru viitor, băiatul îşi doreşte să însuşească meseria de inginer, ceea ce i-ar ajuta să devină un bun inventator. „Îmi doresc să lansez nişte proiecte legate de tehnologiile aeronautice. La expoziţie am descoperit o companie care realizează tehnologii pentru cosmos şi aş dori ca, peste un timp, să lucrez la ei şi să inventez diverse produse electronice”, spune tânărul inventator, care deja a primit o ofertă pentru un stagiu de practică la firma dată. Iar imediat după închiderea expoziţiei a fost invitat să participe la un concurs similar în Georgia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *