Invenția unui moldovean revoluționează industria constructoare de avioane, din lume

Inovația constă în crearea unui sistem menit să minimizeze pericolul unei explozii ori traumatizare a pasagerilor în cazul unui accident aviatic.
Alexandru Bălan a finisat facultatea de arhitectură, după care și-a continuat studiile la Universitatea Tehnică din Helsinki, Finlanda. A început să cerceteze domeniul aviației civile datorită tatălui său, care a fost pilot. „Tata a avut o problemă de sănătate și visul lui de a zbura s-a spulberat. După ceva timp, călătorind mult cu avionul, în virtutea serviciului meu, am devenit tot mai preocupat de siguranța pasagerilor în timpul zborului”, povestește tânărul inventator.
Potrivit lui, împreună cu o echipă de chimiști finlandezi și specialiști în aviație, a muncit aproape șapte ani pentru realizarea acestui proiect. Astfel, sistemul este format din două componente. Prima vizează o substanță care în momentul impactului aeronavei cu solul se declanșează, astfel schimbând starea combustibilului. Aceasta reprezintă o substanță păstrată într-un rezervor aparte și care, la momentul critic acționează.
„La 100 de litri de kerosen este nevoie de un litru de astfel de substanță. Dacă luăm cel mai mare avion din lume un Airbus A380 – cu un preț de achiziție de 389,9 mln lei, pentru rezervoarele cu o capacitate de 320 mii de litri, ar fi nevoie de 3200 de litri de substanță pentru a împiedica explodarea acestuia. Dacă înmulțim la suma de 199 de dolari per litru este suma de 636,8 mii dolari per unitate. Sistemul este foarte scump, dar dacă vorbim de un avion personal, de dimensiuni mici, costurile ar fi de circa 50 mii de dolari, pentru un avion de 65 mln. dolari. Adică un om care-și permite să cumpere un astfel de avion, e în măsură să achite și pentru siguranța lui”, consideră Alexandru Bălan.
Cea de-a doua componentă a sistemului vizează lansarea în momentul prăbușirii aeronavei a unei cantități de spumă, care să imobilizeze pasagerii preț de 30 de secunde, astfel evitând coliziunea cu alte obiecte sau pasageri.
„Cu câteva secunde înainte de impact are loc eliberarea lichidului în interiorul avionului astfel, acesta la un contact direct cu aerul își schimbă structura și devine de 416 ori mai mare. Spuma după 30 de secunde revine la volumul inițial, care este absolut inofensiv pentru ochii și corpul omului”, subliniază tânărul inventator.
Potrivit autorului proiectului, de invențiile sale s-au arătat interesați constructorii de avioane din America și Europa.
În ultimii 13 ani au fost înregistrate 2298 de accidente aviatice care s-au soldat cu 18722 de victime.