ActualitateSănătate

Investigația care diagnostichează foarte precis cancerul

Stilul de viață dezechilibrat și lipsa consulturilor medicale periodice cresc riscul apariției unor boli grave, inclusiv pentru anumite tipuri de cancer. În România, cancerul mamar este afecțiunea oncologică cel mai des diagnosticată la femei, fiind descoperită de multe ori în stadii avansate, când apar deja semnele și simptomele, iar tratamentul este mai agresiv. Din fericire, există metode prin care această boală poate fi diagnosticată din timp, cu mare precizie, chiar înainte de apariția unor semne îngrijorătoare. De aceea, orice femeie de peste 40 de ani ar trebui să facă periodic o mamografie, care poate fi urmată și de alte investigații, dacă medicul va considera necesar. În acest fel, pot fi descoperite orice leziuni suspecte ale sânului, înainte ca boala să avanseze, iar tratamentul poate fi mai puțin invaziv, permițând inclusiv păstrarea sânului, atunci când este posibil. Pentru femeile mai tinere, care au implanturi mamare sau sâni foarte denși, mamografia poate fi înlocuită cu ecografia de sân sau cu un examen RMN mamar, în funcție de recomandarea medicului.

Diagnosticul de certitudine pentru cancerul mamar este stabilit prin biopsie, dar mamografia cu tomosinteză oferă detalii esențiale, foarte precise, despre leziunile mamare, astfel încât pot fi evitate procedurile invazive, atunci când nu sunt absolut necesare. În prezent, pacientele au acces la mamografie digitală cu tomosinteză, care oferă numeroase avantaje comparativ cu o mamografie clasică, asigurând un diagnostic foarte precis al cancerului, cu mai puține rezultate fals pozitive sau fals negative.
Investigația durează mult mai puțin și implică mai puțin disconfort pentru paciente, pentru că sânii sunt presați doar câteva secunde. Doza de radiații este foarte redusă, prin urmare nu există un risc din acest punct de vedere. Imaginile obținute în timpul scanării sunt stocate digital și pot fi consultate ulterior, iar aparatul de tomosinteză permite o reconstrucție tridimensională a structurii sânului. Astfel, imaginile sunt mult mai detaliate, la o rezoluție superioară și cu mai puține interferențe, iar leziunile benigne și cele maligne sau suspecte sunt mai ușor de diferențiat. Pe baza rezultatelor obținute în urma mamografiei, medicul radiolog stabilește un scor BIRADS, care evaluează riscul de malignitate, iar un medic specializat în senologie va interpreta apoi aceste date și va face recomandările ulterioare. La SANADOR, pacientele au acces la consultații asigurate de medici foarte experimentați, specializați în afecțiunile sânului și la toate investigațiile imagistice necesare pentru screeningul și diagnosticul cancerului de sân. În Clinica SANADOR Victoriei Corp A sunt disponibile mamografii digitale cu tomosinteză realizate cu echipamentul de ultimă generație Selenia Dimensions 3D Hologic, unul dintre cele mai performante aparate disponibile în prezent.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *