Actualitate

(INVESTIGAȚIE RISE) Jurnaliștii au „vândut” certificate din RM unor oameni de afaceri din UE

În realitate, niciun fruct din Republica Moldova nu a ajuns în magazinele din Minsk sau Borisov. În schimb, actele au fost folosite de afaceriști lituanieni, belaruși și ruși pentru a exporta fructe din state UE în Federația Rusă. Gruparea organizată a ocolit în acest fel „interdicția totală” decretată de Kremlin, în august 2014, pentru majoritatea produselor alimentare din UE. Embargoul rusesc a fost instituit ca răspuns la sancțiunile împotriva Moscovei, în contextul războiului din Ucraina.

Reporterii RISE Moldova în colaborare jurnaliștii de la TV LNK și DELFI din Lituania s-au infiltrat într-o grupare organizată transfrontalieră și au luat legătura cu reprezentanții a două firme lituaniene interesate de certificate fitosanitare din Republica Moldova.

ANSA confirmă schemă

Mihai Negrescu, șeful Direcției controlul produselor de uz fitosanitar și fertilizați din cadrul ANSA, declară că la sfârșitul lui decembrie 2015 mai mulţi exportatori s-au plâns că se tergiversează eliberarea certificatelor fitosanitare.

„Am decis să verific care e problema. Am descoperit că vehiculele indicate în unele certificate nu au ieşit niciodată din Republica Moldova, însă au intrat încărcate cu fructe moldovenești în Belarus. Inițial am crezut că exporturile s-au făcut în baza unor certificate false, dar, în arhiva ANSA am găsit copiile acestor documente. Mi-am dat atunci seama că e o schemă în care sunt implicați inspectorii fitosanitari și am anunțat organele de drept”, a spus Negrescu.

Potrivit lui, angajații ANSA au eliberat doar în luna ianuarie 2016 circa o mie de certificate fitosanitare pentru exportul produselor agricole moldovenești în Belarus și care anterior au fost „vândute” afaceriștilor din Lituania şi Belarus.

Corespondența moldo-belarusă

Pentru a confirma valabilitatea certificatelor eliberate de ANSA pentru fructele moldovenești, fitosanitarii belaruși expediau un e-mail colegilor moldoveni, anexând copia scanată a documentului în baza căruia erau importate fructele. RISE a consultat corespondența electronică moldo-belarusă, din care reiese că, de regulă, mesajele electronice erau expediate în adresa angajatei ANSA, Svetlana Lungu, și a lui Alexandru Ciobanu.

Certificate pentru firme-fantomă din Transnistria

RISE Moldova a obținut copiile a 30 din cele circa 1000 de certificate eliberate ilegal de angajaţii ANSA. Astfel, șapte din cele opt companii indicate în acte ca „exportatori” sunt înregistrate în stânga Nistrului. Potrivit datelor oficiale, două dintre ele, Livada SRL şi Prod Torg SRL, nici nu există. 

A opta companie este Silenval-Trans SRL, cu adresa juridică în satul Ustia, raionul Dubăsari, situat pe malul drept al Nistrului (Detalii, AICI). În ianuarie 2016, firma a fost menționată într-un comunicat de presă al Rosselhosnadzor, care şi-a exprimat îngrijorarea că: „Serviciul de Stat pentru protecția plantelor din Republica Belarus autentifică cantități enorme de produse, care nu corespund nici caracteristicilor, nici soiurilor moldovenești”. Serviciul fitosanitar rus a publicat fotografii cu pere exportate în Rusia, pe etichetă fiind indicat: numele producătorului: Silenval-Trans SRL (Republica Moldova); titularul de contract (garanție): Kavestron (Estonia); importator: Transpetrobaltik (Belarus).

RISE a verificat în baza de date a Serviciului Vamal din Republica Moldova dacă cele opt companii au exportat fructe în Belarus, în baza celor 30 de certificate fitosanitare. Din informațiile obținute reiese că exportul nu a avut loc, lucru confirmat şi de ANSA. Detalii, AICI

Ce spun inspectorii fitosanitari

Cele 30 de certificate eliberate ilegal au fost semnate de inspectorii fitosanitari: Antonina Onceanu (Chişinău), Iuri Pâslari (Hânceşti) şi Boris Cojocari (Criuleni). Contactată de RISE, Onceanu a refuzat să răspundă la întrebările noastre: „Am spus totul în timpul audierilor la CNA. Nu am dreptul să dezvălui detaliile”. Pe de altă parte, Boris Cojocari ne-a declarat că nu a semnat certificate pentru compania Prod torg, refuzând să ne ofere alte detalii. Amintim că semnătura lui Cojocari figura pe pachetul de documente pentru cele două camioane cu fructe inexistente pe care jurnaliştii RISE le-au obținut în august 2015.

Un alt angajat al ANSA implicat în această schemă este Alexandru Ciobanu, şef al Direcţei protecția și sănătatea plantelor. Ciobanu are statut de învinuit într-un dosar de corupție intentat de CNA la sfârșitul lunii ianuarie 2016 (Detalii, AICI). În același dosar mai figurează alți trei angajați ANSA în calitate de bănuiți.

Alexandru Ciobanu: „Nu sunt implicat în schemă… Mi-a dat de bănuit numărul mare de certificate pentru exportul de pere. Am informat despre aceasta conducerea, însă mi s-a cerut să nu mă implic. Mi s-a explicat că de eliberarea certificatelor este responsabil dl. Negrescu”.

citește textul integral aici

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *