Politică

Iohannis: În scurt timp, vom face pași semnificativi pentru a deveni membri Schengen

"Am sărbătorit, recent, împlinirea a 10 ani de la semnarea Tratatului de aderare a României și Bulgariei la Uniunea Europeană, un moment deosebit pentru toți românii, acum cetățeni europeni cu drepturi depline. România este, astăzi, nu doar un stat profund atașat valorilor care definesc Uniunea Europeană și un puternic susținător al adâncirii procesului de integrare europeană, România este o sursă de stabilitate și democrație într-o regiune complicată, un partener angajat în susținerea statului de drept, în apărarea libertății fundamentale și în promovarea economiei de piață. După mai mult de 8 ani de la momentul aderării, putem afirma că am pornit pe un drum ireversibil și am parcurs etape importante. Dar procesul de integrare nu este încă finalizat. Am convingerea că, în scurt timp, vom face pași semnificativi pentru a deveni membri ai spațiului Schengen", a spus Iohannis.

El a arătat că pe 9 mai se marchează Ziua Europei, sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și proclamarea Independenței de stat a României. De asemenea, șeful statului a amintit că au trecut 65 de ani de la Declarația lui Robert Schuman, care a pus bazele proiectului de integrare europeană, prin crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului.

"Despre Europa s-au spus și se pot spune multe lucruri. Europa cetățenilor este un spațiu al libertății și democrației, al dialogului și diversității, al prosperității și șanselor egale. Aș vrea să folosim acest prilej pentru a reflecta la ce ne dorim să fie Europa pentru fiecare dintre cetățenii săi și cum o putem face mai puternică în serviciul lor. Perioada pe care o traversăm nu este una deloc simplă. Numeroase provocări — de la cele de securitate la cele economice, de la cele instituționale la cele legate de migrație — ne încearcă angajamentul, determinarea și capacitatea de acțiune comună. Trebuie să fim conștienți de ele, dar nu să ne sperie. Nu există construcție durabilă care să nu fi avut de trecut teste și de înfruntat circumstanțe", a afirmat Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat că în fața provocărilor de securitate trebuie să existe solidaritate.

"În fața xenofobiei și extremismului să fim uniți pentru apărarea drepturilor și libertăților, a valorilor toleranței și incluziunii, a unității în diversitate care exprimă cel mai bine esența Uniunii Europene. În fața scepticismului și îndoielii, să fim curajoși în a continua și consolida procesul de integrare europeană și de extindere. În fața dificultăților economice, să răspundem prin soluții comune și instituții eficiente. Avem nevoie de o Uniune Economică și Monetară puternică, cu o Uniune Bancară funcțională. Avem nevoie de o Piață Internă fără bariere și de o Uniune a Energiei care să ne asigure securitatea energetică. Trebuie să consolidăm Spațiul Schengen ca singură opțiune viabilă pentru siguranța cetățenilor noștri. Trebuie să continuăm extinderea Uniunii pentru că astfel vom deveni mai puternici", a declarat șeful statului.

El a precizat că adoptarea monedei unice euro reprezintă cel mai important proiect de țară după aderarea României la Uniunea Europeană.

"Aderarea la zona euro impune, însă, o pregătire serioasă și un efort susținut și bine coordonat în următorii ani din partea tuturor actorilor relevanți — politici, guvernamentali, bancari. Sunt convins că, în acest fel, vom putea să îndeplinim acest angajament și să răspundem așteptărilor pe care românii le au", a arătat Iohannis.

În final, el le-a transmis românilor și tuturor cetățenilor europeni "La mulți ani!".

La recepția de Ziua Europei organizată în grădina Palatului Cotroceni au participat foștii șefi de stat Ion Iliescu și Emil Constantinescu, premierul Victor Ponta, mai mulți membri ai Guvernului, printre care Rovana Plumb, Robert Cazanciuc, Nicolae Bănicioiu și Eugen Teodorovici, membri ai Corpului Diplomatic acreditat la București, politicieni — copreședintele PNL Vasile Blaga, președintele PSRo, Mircea Geoană, șefi de instituții — procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, președintele CSM, Marius Tudose, reprezentanți ai cultelor religioase, cât și ai organizațiilor non-guvernamentale și mass-media.
sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *