Actualitate

Iohannis: Vreau să aud de la liderii partidelor proeuropene cum vor pune în practică promisiunea drumului european și cum poate ajuta România

„Pentru mine este important acum, după ce toată lumea a scăpat de presiunea formării Guvernului, să aflu care sunt gândurile de perspectivă, care sunt strategiile, care sunt căile prin care se dorește implementarea drumului european. Pentru aceste lucruri, am dorit să am discuții cu liderii partidelor proeuropene, care toți s-au prezentat în alegeri cu promisiunea drumului european. Vreau să aud de la domniile lor cum se va pune acest lucru în practică, cum văd ei sprijinul României și ce putem noi să facem ca să sprijinim eficient”, a afirmat Iohannis, într-o conferință de presă comună cu președintele Nicolae Timofti.

Iohannis a afirmat că a așteptat vizita la Chișinău „cu foarte mult interes” și a amintit că și-a dorit ca aceasta să fie prima sa deplasare externă după preluarea mandatului de președinte al României, în decembrie 2014.

”Însă am considerat că este oportun să dau curs invitației după ce există un guvern validat în Republica Moldova. Această condiție fiind acum îndeplinită, iată că am venit”, a spus Iohannis.

El a subliniat că în România, dar și în rândul partenerilor europeni, există „așteptări și speranțe mari în consens cu votul proerupean exprimat la algerile din 30 noiembrie 2014”.

„Vă asigur că România va face tot ce este posibil pentru a sprijini RM pe drumul său european și democratic. România rămâne angajată pentru dezvoltarea dialogului politic și a cooperării concrete cu Republica Moldova”, a spus Iohannis.

El a precizat că va avea o întâlnire și cu premierul Chiril Gaburici, căruia îi va transmite mesajul de susținere pentru „consolidarea concretă a parcursului european și aprofundarea reformelor interne”.

Iohannis a mai spus că doar integrarea europeană reprezintă garanția unui viitor prosper pentru toți cetățenii RM. ”Acest lucru este demonstrat de exemplul României și al celorlalte state din Centrul și Estul Europei, devenite deja membre ale UE”, a adăugat șeful statului român.

”Implementarea măsurilor de convergență și modernizare din Acordul de Asociere cu UE reprezintă pașii concreți care pot demonstra determinarea elitelor politice de la Chișinău. Avem încredere în capacitatea elitelor din Republica Moldova de a gestiona cu maturitate și înțelepciune sarcina guvernării. Suntem hotărâți să mergem pe acest drum, la capătul căruia se află împlinirea idealurilor europene ale cetățenilor Republicii Moldova”, a spus Iohannis.

Totodată, el a exprimat îngrijorarea României cu privire la evoluțiile din Ucraina și la posibilele implicații asupra stabilității din Republica Moldova.

Șeful statului român a început marți o vizită de două zile în Republica Moldova. El urmează să se întâlnească miercuri cu șefii PLDM și PDM – cele două formațiuni care au format coaliția de guvernare sprijinită de comuniști -, dar și cu liderul PL, Mihai Ghimpu, rămas în opoziție.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *