D-ale carnavalului

Ion Cuzuioc: Hora Moftangiilor

In ajunul jubileului sau de 60 de ani, Ion Cuzuioc scoate de sub tipar un delicios florilegiu de 120 epigrame, intitulat semnificativ Hora Moftangiilor. Volumul apare la Editura „Pontos” si este prefatat de marele prieten al umoristilor si exeget al genului satiric, academicianul Mihai Cimpoi, care, din capul locului, ii pune „diagnosticul” scriitorului-medic: „Umorist nativ, Ion Cuzuioc se alimenteaza, in chip degajat, din sursele „clasice” ale comicului, dar si din cele oferite de realitatile de azi, extrem de caragializate. Moftul, cel mai „romanesc” viciu, revine in varful piramidal al relelor”.

Si, de buna seama, aruncand doar o ochire retrospectiva asupra istoriei noastre din ultimele decenii, constatam ca cele mai regretabile rateuri – politice, economice, sociale, culturale – s-au produs din cauza unor mofturi generalizate, avand drept „motor reactiv” proverbiala ranza a moldoveanului. Dar si – nu in ultimul rand – prostia, alimentata copios de incapatanare si incultura. Toate aceste defecte ale societatii basarabene si, implicit, ale caracterului nostru pervertit, ale demnitarilor corupti, tinerilor depravati, „cetatenilor turmentati” etc. le aflam negresit intre copertele volumului in cauza. Aparut sub ochiul veghetor (de lector) al unui confrate epigramist, anume Gheorghe Balici, volumul selectiv cuprinde catrene valoroase, fara deficiente prozodice, cu poante memorabile si miza concreta.

In Hora Moftangiilor umorul este la el acasa. Efectul poantelor epigramatice este amplificat de surprinzatoarele poante grafice semnate de pictorii-caricaturisti Margareta Chitcatai si Emil Pelin.
Autorul a cautat sa extinda oarecum traditionala tematica epigramistica, inserand si cateva intepaturi amicale in adresa unor confrati de condei, oameni de cultura si personalitati politice cunoscute, precum si o serie de „epigrame fabulistice”. De asemenea, volumul insumeaza unele referinte critice, un breviar bibliografic si o lista a cartilor editate „de acelasi autor” (lista care se regaseste si pe ultima coperta). Din economie de spatiu, nu am citat poantele cele mai sclipitoare si nici nu am enumerat titlurile epigramelor de referinta. Va propunem totusi doua din epigramele mai noi ale autorului.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *