ROMÂNIA

Ionuț Costea, cumnatul adjunctului NATO Mircea Geoană, a fost dat în urmărire națională după ce a fost condamnat definitiv la 6 ani de închisoare

Ionuț Costea, cumnatul adjunctului secretarului general NATO Mircea Geoană, a fost vineri dat în urmărire națională de Poliția Română după ce nu a fost găsit la domiciliu. Trebuie să ispășească o pedeapsă de 6 ani de închisoare după sentința de vineri din dosarul în care și fostul ministru de Finanțe Sebastian Vlădescu a fost condamnat la 7 ani și 4 luni de închisoare în dosarul reabilitării căii ferate București-Constanța.

Ionuț Costea e fratele soției lui Mircea Geoană. Costea Ia fost vicepreședinte al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, dar și președinte al EximBank.

Cu doar o zi înainte de condamnare, secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, spunea într-un discurs la Aspen că „buna guvernare, transparența și combaterea corupției sunt importante pentru a ne asigura că adevăratul potențial, strategic, economic și uman al României este eliberat.”

Mircea Geoană nu va avea o poziție legată de faptul că Ionuț Costea, cumnatul său, e dat în urmărire general.

Fostul ministru Sebastian Vlădescu s-a predat la Secția 6 de Poliție și urmează să fie încarcerat.

Știrea inițială

Fostul ministru de Finanțe Sebastian Vlădescu a fost condamnat definitiv la 7 ani și 4 luni de închisoare în dosarul reabilitării căii ferate București-Constanța. Mircea Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, condamnat la 6 ani/ Pentru Cristian Boureanu faptele s-au prescris.

Instanța a decis confiscarea a 2,1 milioane de euro și 4 milioane de lei de la Sebastian Vlădescu și 2 milioane de euro și 3 milioane de lei de la Mircea Costea și menține sechestrele pe avere pentru toți, inclusiv pentru Cristian Boureanu.

Vlădescu a fost condamnat în martie 2022, în primă instanță, la 8 ani și 6 luni cu executare. În aceeași speță, Mircea Costea a primit 7 ani de închisoare, iar fostul deputat PNL Cristian Boureanu primise inițial o pedeapsă 4 ani și 3 luni cu executare (schimbare din condamnare cu suspendare).

Context

Fostul ministru al Finanțelor, Sebastian Vlădescu, fostul deputat PNL, Cristian Boureanu și fostul șef al Eximbank, Ionuț Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, fostul secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Cristian Dascălu și administratorul unei societăți comerciale au fost trimiși în judecată, în noiembrie 2019, de DNA, în dosarul privind reabilitarea căii ferate București-Constanța.

Potrivit procurorilor anticorupție, în perioada 2005-2017, o companie străină a plătit aproximativ 20 de milioane de euro, cu titlu de comisioane, către oficiali români sau persoane cu influență asupra acestora, în legătură cu încheierea și executarea unor contracte de reabilitare a liniei ferate.

Contractul de reabilitare a fost câştigat în 2005 de asocierea de firme austriece Swietelsky – Wiebe – Takenaka.

În 15 martie 2019, DNA l-a trimis în judecată pe Josef Hornegger, reprezentantul consorțiului de firme austriece Swietelsky – Wiebe – Takenaka acuzate că l-au mituit pe fostul ministru al Finanțelor Sebastian Vlădescu, în dosarul reabilitării căii ferate Bucureşti – Constanţa. Josef Hornegger și-a recunoscut faptele și a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției, potrivit comunicatului DNA.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *