Lumea

Iranul și-a scufundat, din greșeală, o navă de război în timpul unui exercițiu militar. Cel puțin 19 morți

Incidentul a implicat nava Konarak și a avut loc duminică seara. Televiziunea iraniană de stat, citată de France 24, anunțase inițial că cel puțin o persoană a murit în urma evenimentului.

Potrivit primelor informații, nava a fost lovită de o rachetă lansată de pe o altă navă implicată în exercițiul militar. Televiziunea iraniană de stat informează că nava a fost lovită după ce nu a păstrat distanța corespunzătoare față de cea de pe care a fost lansată racheta. 

Armata iraniană a confirmat moartea unui membru al echipajului și a adăugat că a fost demarată o anchetă pentru identificarea cauzelor exacte ale incidentului. Nu există momentan informații despre câți membri ai echipajului se aflau la bordul navei în momentul incidentului.

Nava Konarak a fost fabricată în Olanda și a fost cumpărată de Iran înaintea Revoluției Islamice din 1979.

Incidentul s-a produs în contextul unor tensiuni cu Statele Unite în regiune, după ce Washingtonul și Teheranul au fost implicate în ultimul an în mai multe incidente în zona Golfului.

Tensiunile dintre cele două state au crescut începând cu 2018, când Statele Unite s-au retras din Acordul nuclear iranian și au reimpus sancțiuni împotriva regimului de la Teheran.

Evenimentul reprezintă a doua eroare gravă a Armatei iraniene anul acesta, după ce, în ianuarie, a doborât un avion de pasageri care se îndrepta spre Kiev. Toți cei 176 de oameni aflați la bordul aeronavei au murit atunci. Armata și-a recunoscut vina, dar a explicat că tragedia s-a produs pe fondul stării de alertă cauzate de o lansare de rachete din Iran care viza trupele americane din Irak.

La acea vreme, Iranul a lansat respectivele rachete ca răspuns la operațiunea americană care a dus la moartea generalului iranian Qasem Soleimani.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *