Actualitate

Israelul prezintă o listă cu 300 de prizonieri palestinieni pentru un schimb cu Hamas

Israelul enumeră 300 de prizonieri care ar putea fi eliberați din închisorile israeliene în schimbul eliberării ostaticilor Hamas. Potrivit presei, 287 dintre aceștia sunt bărbați cu vârsta sub 18 ani și 13 femei .

Ministerul israelian al Justiției a publicat miercuri, 22 noiembrie, o listă de prizonieri palestinieni care ar putea fi eliberați din închisorile israeliene în cadrul unui acord de eliberare a ostaticilor încheiat cu organizația teroristă Hamas.

Cei mai mulți dintre ei, au fost închiși din cauza revoltelor și a aruncării de pietre în Cisiordania și Ierusalimul de Est. 13 dintre prizonierii de pe listă sunt femei adulte, majoritatea condamnate pentru atacuri cu cuțitul.

Conform deciziei guvernului israelian, toate cele 300 de persoane de pe listă vor putea părăsi închisorile israeliene doar dacă 100 de ostatici Hamas – cetățeni sau rezidenți ai Israelului – vor fi eliberați în viață din Fâșia Gaza și li se va permite să se întoarcă în Israel.

Anterior, militanții Hamas au emis o declarație în care au salutat “armistițiul umanitar”. Acordul mediat de Qatar prevede eliberarea a 150 de palestinieni din închisorile israeliene și accesul ajutoarelor umanitare în Fâșia Gaza, se arată în document.

Conform acordului dintre Israel și Hamas, anunțat în noaptea de 22 noiembrie, pentru început, în Fâșia Gaza va fi instituit un armistițiu timp de patru zile. În acest timp, militanții Hamas vor trebui să elibereze 50 dintre cei 240 de ostatici pe care i-au luat în timpul atacului de amploare asupra Israelului din 7 octombrie. Potrivit presei, printre aceștia se numără 30 de copii și 20 de femei. “Eliberarea a încă zece ostatici de fiecare dată va avea ca efect prelungirea încetării focului cu încă o zi”, a precizat guvernul israelian într-un comunicat.

În același timp, reprezentanții cabinetului premierului israelian Benjamin Netanyahu s-au angajat, în cadrul unei conferințe de presă, să continue lupta împotriva organizației teroriste Hamas pentru a elimina în viitor amenințarea la adresa Israelului dinspre Fâșia Gaza.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *