Actualitate

Istoricul Anatol Petrencu, onorat cu titlul Doctor Honoris Causa, la Cahul

Deși a fost o ceremonie de decernare a unui titlu solemn și prestigios, aceasta a decurs într-o atmosferă caldă, mai mult familiară. Primul, care a ținut cuvânt de felicitare și a moderat întreaga manifestare, a fost rectorul universității, Andrei Popa, dr. hab., subliniind în discursul său contribuția lui Anatol Petrencu în dezvoltarea societății. „În cadrul manifestărilor prilejuite de împlinirea celor 18 ani de la fondarea universității noastre, avem un eveniment extraordinar, atunci când onorăm personalitățile marcante ale culturii, științei, persoane implicate în procesul de pregătire a tinerei generații, acestea fiind patrimoniul și valoarea spirituală a neamului nostru. Omagiatul de astăzi este foarte bine cunoscut pentru activitatea sa multilaterală, polivalentă și care are o valoare excepțională, în special pentru istoria contemporană a țării noastre.

Persoanele care lucrează asiduu zi de zi, precum domnul Petrencu, trebuie să fie menționate, apreciate și cunoscute”, a spus Andrei Popa.
Cu un cuvânt de laudă cu caracter retrospectiv a fost invitat să vorbească și șeful Catedrei de istorie și științe sociale, dr. Ion Ghelețchi, care a amintit audienței despre toate meritele și succesele istoricului. „Anatol Petrencu este cunoscut nu doar în republică, dar și peste hotarele țării, ca unul dintre cei mai buni specialiști în istoria contemporană universală. Pe parcursul acestor patru decenii de activitate în cadrul Universității de Stat din Moldova, el a dat dovadă de capacități intelectuale și organizatorice deosebite. Astfel, domnul Petrencu se poate mândri cu cea mai mare colecție de lucrări istorice, care include peste 500 de studii și articole publicate”. Totodată, acesta a afirmat că un mare sprijin pentru funcționalitatea universității l-a adus Anatol Petrencu, care organizează regulat ore pentru studenții din Cahul, contribuie cu literatură și materiale istorice inedite, și colaborează cu istoricii din universitate în cadrul Institutului de Istorie Socială „Promemoria”, contribuind la valorificarea istoriei și recuperarea memoriilor celor ce au avut de suferit în anii regimului totalitar comunist de ocupație din Basarabia. Este un distins patriot, un om binevoitor, responsabil și onest, cu experiență didactică impunătoare”, a subliniat Ion Ghelețchi.

Titlul a fost primit cu o mare mândrie și modestie de către omagiat, care în discursul său le-a mulțumit colegilor, dar a menționat că acest premiu îi solicită un sentiment de datorie neîmplinită. „Am fost martor înmânării diplomei altor istorici și nu m-am gândit niciodată să ajung în pielea celor onorați cu acest titlu. În astfel de situații simt necesitatea de a mă revanșa cumva, acesta fiind un stimulent pentru viitor de a face mai mult decât se pare că am făcut, deoarece simt datoria față de societate să lucrez în continuare, pentru ca noi, oamenii de știință, să nu susținem propaganda actualei politici”. De asemenea, Anatol Petrencu în cuvântarea sa a atras atenția asupra unui moment tragic din istoria Moldovei, ca parte importantă în cunoașterea istoriei veridice a trecutului patriei: „Foametea din anii 1946-1947 a răpit peste 200 mii de suflete, circa 10 la sută din populația RSSM, fapt despre care nu s-a prea vorbit, istoricii fiind presați de conducerea comunistă de atunci. Cu părere de rău, în Chișinău nu avem niciun monument în memoria celor care au murit. Sper, împreună cu colegii, să completăm acest gol de informații, prin demersul adresat în Parlament, în care cerem să fie completată legea cu privire la persoanele represate politic”, a relatat istoricul.

Printre oaspeții care și-au croit timp pentru a fi prezenţi la adunare, au fost membrii din conducerea Facultății de Istorie și Filosofie a USM, colegi de la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți și membrii familiei, care, s-au bucurat de titlul acordat. Acesta este și rezultatul firesc al activității istoricului. Au venit să-și felicite profesorul şi studenții, exprimându-și admiraţia faţă de distinsul istoric descriindu-l ca un om corect, cinstit, care mereu se ține de cuvânt. „Îl cunosc pe domnul profesor încă din secolul XX. Acum încerc să continui activitatea științifică pe care m-a îndrumat el să o fac, în domeniul istoriei contemporane. În perimetrul unor seminare tot el mi-a sugerat tema de cercetare în cadrul tezei de doctorat și m-a ajutat cu diverse consultații științifice, fiind omul ancorat în a face bine celorlalți și a-i consulta științific pe discipoli. Domnul Petrencu este un foarte bun activist în mediul social, adevărat susținător al studenților. Când în 1995 a fost o grevă a studenților, el a stat alături de noi, în Piața Marii Adunări Naționale. Îl respectăm enorm”, a spus Ion Xenofontov, doctor în istorie la USM, fost student al lui Anatol Petrencu.
Istoricul Anatol Petrencu s-a născut pe 22 mai 1954, la Căușeni. Este doctor habilitat în științe istorice, profesor universitar și directorul Institutului de Istorie Socială „Promemoria”, care recent a editat cel de-al cincilea număr al revistei anuale „Promemoria”. În anii 1990-1992 a fost decan al Facultății de Istorie a USM, iar între 1998 și 2006 a fost președinte al Asociației Istoricilor din Republica Moldova. În 2012 a fost decorat cu „Crucea de argint pentru merit” de către președintele Poloniei. Anatol Petrencu este autor a opt monografii, patru manuale universitare și școlare, două culegeri de studii, trei culegeri de documente și a peste 500 de studii și articole de specialitate.

Diana Popa,
stagiară

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *