Un moment important pentru dezvoltarea urbană a Daciei este reprezentat de domnia lui Septimius Severus (193-211), considerată pe bună dreptate un „saeculum aureum” al provinciilor dacice.
Astfel, prin intermediul juristului Ulpian aflăm că „în Dacia este, de asemenea, de drept italic colonia Zernensilor (Dierna), fondată de divinul Traian. Zarmizegetusa este de același drept; la fel colonia Napoca și (colonia) Apulum și satul Patavissensilor (Potaissa), căruia divinul Severus i-a acordat dreptul de colonia” (in Dacia quoque Zernensium colonia a divo Traiano deducta iuris Italici est. Zarmizegetusa quoque eiusdem iuris est; item Napocensis colonia et Apulensis et Patavissensium vicus qui a divo Severo ius coloniae impetravit). Trecând peste greșeala din debutul pasajului, întrucât nu Dierna, ci Sarmizegetusa fusese fondată de Traian, informațiile sunt confirmate în linii generale de sursele epigrafice.
Împăratul Septimius Severus, bust din colecţia British Museum, Londra
Astfel, așezarea de la Dierna, inițial un vicus sau un pagus al coloniei Ulpia Traiana Sarmizegetusa, a devenit municipium pe timpul lui Septimius Severus. Dreptul italic al locuitorilor va fi fost astfel moștenit, întrucât fusese concedat de către Traian teritoriului inițial al coloniei. La fel este și cazul coloniei Aurelia Apulensis. Despre colonia Aurelia Napocensis nu se poate însă afirma că va fi fost parte din teritoriul inițial al coloniei Ulpia Traiana Sarmizegetusa, astfel încât dreptul italic i-a fost acordat cu o altă ocazie, probabil sub Marcus Aurelius.
Trebuie amintit că, sub Septimius Severus, vechea regulă care nu permite dezvoltarea unor orașe romane în imediata apropiere a taberelor militare cade în desuetudine, în condițiile în care o parte a interdicțiilor aplicate – în primul rând aceea de a locui împreună cu soțiile nelegitime – sunt ridicate. Astfel, este foarte posibil ca o parte a canabelor de la Potaissa să fi devenit municipium Potaissense, nucleul inițial fiind acei cives Romani consistentes din canabele legiunii. Deși, arheologic, cele mai multe urme ale municipiului au fost descoperite în imediata apropiere a castrului, nu se poate exclude posibilitatea existenței unui al doilea oraș, provenit din vicus Patavaissensium, o așezare civilă, care se dezvoltă încă de la momentul formării provinciei, întrucât apare menționată, alături de Napoca, pe milliarul descoperit la Aiton din anul 108 (a Potaissa Napocae / m(illia) p(assuum) X – „de la Potaissa la Napoca 10.000 de pași”).
Siturile romane de la Apulum: castra legionis, canabae legionis XIII Geminae, municipium Aurelium Apulense / colonia Aurelia Apulensis, municipium Septimium Apulense, praetorium consularis (sursă: W.S. Hanson, I.P. Haynes (ed.), Roman Dacia. Making of a Provincial Society, Portsmouth, Rhode-Island, 2004)
La fel ca la Potaissa, o parte a canabelor legiunii XIII Gemina primesc statut municipial devenind municipium Septimium Apulense. Astfel, într-o zonă relativ restrânsă, au existat pentru mai bine de 50 de ani două orașe romane, o dovadă a rolului important al centrelor de la Apulum în viața provinciei. În anul 250 este atestată epigrafic o colonia nova Apulensis, fiind însă greu de precizat dacă este vorba de municipium Septimium Apulense sau de colonia Aurelia Apulensis.
Dar nu numai așezările din preajma centrelor legionare se municipalizează la începutul secolului al III-lea, ci și cele de pe lângă castrele auxiliare. Astfel, epigrafic este atestat municipium Septimium Porolissense. Recent, acesta a fost identificat arheologic în imediata apropiere a castrului auxiliar, ceea ce înseamnă că vicusul militar a devenit municipium. Situația municipiului de la Tibiscum este însă puțin mai complicată. În primul rând, atestarea este foarte târzie, din vremea împăratului Gallienus (cel mai probabil din jurul anului 260, întrucât Gallienus pare a fi singur împărat), într-o dedicație către împărăteasa Cornelia Salonina, dar s-a presupus că a devenit municipiu sub Septimius Severus. S-a crezut că municipiul s-a dezvoltat din așezarea civilă, situată pe malul drept al Timișului, și nu din vicusul militar, descoperit în imediata vecinătate a castrului auxiliar, situat pe malul stâng. Prospecțiuni geo-magnetice recente par a sugera că originile municipiului ar trebui căutate în vicusul militar. Întrucât în așezarea civilă de pe malul drept se desfășoară încă săpături arheologice, problema nu este încă definitiv tranșată.
|
Șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost reținut din nou cu puțin timp în urmă. Informația a fost confirmată pentru Jurnal.md chiar de către el. Morari ne-a comunicat că acum se află la PCCOCS, la audieri.
( ) Citeşte tot articolulCel puțin 15 muncitori migranți care dormeau pe marginea unei șosele din India au murit după ce un camion scăpat de sub control i-a călcat, informează digi24.ro. Alte șase persoane au fost grav rănite în accidentul petrecut marți dimineață, au anunțat autoritățile locale.
( ) Citeşte tot articolulLuna Februarie aduce schimbări importante în viața zodiilor, surprize pentru unii și dezamăgiri, mai mici sau mai mari pentru alții. În a doua lună din an apar pot apărea persoane cheie în viața unor zodii care le vor aduce noi perspective de cuplu, sau de business.
( ) Citeşte tot articolulPeste 130 de mașini au fost implicate într-un accident în lanţ produs pe o autostradă din Japonia din cauza unei furtuni de zăpadă. În urma impactului, o persoană a murit, iar 12 au fost rănite, informează Reuters.
( ) Citeşte tot articolulÎn contextul unor declarații publice, în care au fost prezentate informații denaturate privind nivelul de pregătire a țării pentru recepționarea vaccinului anti-COVID-19, dar și acțiunile MSMPS de a asigura Republica Moldova cu vaccin, reiterăm următoarele:
( ) Citeşte tot articolulOpozantul rus Alexei Navalnîi va rămâne în arest pentru 30 de zile, au anunțat autoritățile ruse, la mai puțin de 24 de ore de la revenirea sa în țară și la cinci luni de la momentul în care a fost otrăvit cu agentul neurotoxic noviciok, relatază CNN.
( ) Citeşte tot articolulO vorbă din popor spune că un măr pe zi ține doctorul la distanță. Așa și este! Merele au foarte multe beneficii pentru sănătatea noastră și ar trebui să le introducem în dietă. Iată de ce e bine să consumi un măr pe zi. Beneficiile sunt uimitoare, scrie stiridinlume.ro.
( ) Citeşte tot articolulMeteorologii prognozează pentru ziua de astăzi temperaturi de până la minus opt grade Celsius, iar vântul va sufla din Sud spre Vest, de la slab spre moderat. Pentru data de 20 ianuarie, meteorologii anunță că vremea se va încălzi ușor.
( ) Citeşte tot articolulMersul pe jos are numeroase beneficii. Te ajută să slăbeşti, îţi protejează inima şi poate fi un excelent remediu pentru durerile articulare. Oamenii cred deseori că aceasta nu este o formă de mişcare, ci mai degrabă o modalitate de recreere, însă nu este complet...
( ) Citeşte tot articolul