CSI / RusiaInternaționalRăzboi

ISW: Putin s-ar trezi într-o poziție umilitoare dacă anexează acum regiunile Lugansk și Donețk

În evaluarea de luni noapte spre marți dimineața, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) a transmis că dezbaterile urgente din 19 septembrie din rândul autoritățillor pro-ruse privind necesitatea ca Moscova să anexeze imediat regiunile Lugansk și Donețk (o mare parte din această din urmă regiune nu se află sub ocupație) sugerează că ofensiva ucraineană în curs de desfășurare din nordul Ucrainei panichează forțele proruse și unii factori de decizie de la Kremlin. 

Totodată, ISW amintește că „Parlamentele” din Republicile Populare Donețk și Lugansk (DNR și LNR) au cerut autorităților pro-ruse să organizeze „urgent” un referendum privind recunoașterea DNR și LNR ca entități rusești. 

Propaganda rusă și redactorul-șef al Russia Today, Margarita Simonian, au lăudat acest apel și l-au denumit „scenariul Crimeei”. 

Propagandista Kremlinului a scris că, prin recunoașterea zonelor ocupate ca teritoriu rusesc, Moscova ar putea amenința mai ușor NATO cu lovituri de represalii pentru contraatacurile ucrainene, astfel „dezlegând mâinile Rusiei în toate privințele”.

De asemenea, experții americani din cadrul ISW subliniază că această abordare este incoerentă. Conform raportului ISW, ocupanții ruși nu controlează tot teritoriul regiunilor Donețk și Lugansk.

Prin urmare, anexarea teritoriilor revendicate de DNR și LNR ar însemna ca Rusia să anexeze regiuni care ar fi parțial „ocupate” de autoritățile ucrainene legitime și de trupele în plină ofensivă ale Kievului. ISW mai spune că loviturile ucrainene în Crimeea demonstrează în mod clar că atacurile ucrainene pe teritoriul anexat ilegal de Moscova nu declanșează automat represalii ale Rusiei împotriva NATO, așa cum ar dori Simonian să creadă publicul său. 

O anexare parțială în acest stadiu ar plasa, de asemenea, Kremlinul în poziția ciudată de a cere ca forțele armate ucrainene să dezocupe teritoriul „rusesc” și în poziția umilitoare de a nu putea impune acest lucru. 

Totodată, experții ISW notează că nu este deloc clar dacă Vladimir Putin ar fi dispus să se pună într-o astfel de încurcătură pentru beneficiul îndoielnic de a putea amenința mai ușor NATO sau Ucraina cu o escaladare la care este foarte puțin probabil să recurgă în acest stadiu. 

ISW transmite și că este posibil ca liderii ruși să nu mai aibă capacități de a opri forțele ucrainene în timp ce acestea avansează peste râul Oskil și mai aproape de regiunea Lugansk. Este posibil ca decidenții de la Kremlin să creadă că anexarea parțială ar putea impulsiona recrutarea de forțe suplimentare, atât din interiorul Rusiei, cât și din interiorul teritoriului ucrainean recent anexat. 

În evaluarea experților SUA se regăsește și informația că armata rusă încearcă cu disperare să mobilizeze forțe suplimentare din toate sursele potențiale pentru a suplimenta unitățile lor puternic degradate și demoralizate, dar s-a dovedit incapabilă să genereze o putere de luptă semnificativă.

Ultimele discuții despre anexare nu iau în calcul alte zone din sudul Ucrainei ocupate de Rusia, în care Kremlinul plănuia anterior „referendumuri” de anexare, mai spune ISW. 

Disponibilitatea de a renunța la promisiunea de a alipi la Rusia toate zonele ocupate în același timp ar fi văzută de grupurile de opinie pro-război drept o cedare semnificativă din partea lui Putin, în condițiile în care liderul de la Kremlin vrea să câștige popularitate în rândul acestor grupuri.

ISW mai spune că Rămâne de văzut dacă Putin este dispus să se compromită pe plan intern într-un astfel de mod. Printre concluziile evaluării ISW se mai arată că probabil că forțele ucrainene continuă operațiuni ofensive limitate și localizate peste râul Oskil și de-a lungul liniei Lîman-Yampil-Bilohorivka, în timp ce forțele rusești au continuat atacurile terestre la sud de Bahmut. 

De asemenea, forțele armate ucrainene continuă să lovească mijloacele militare, de transport și logistice rusești din regiunea Herson, iar surse ucrainene și rusești au identificat trei zone de acțiuni militare luni: la nord-vest de orașul Herson, în apropierea capului de pod ucrainean peste râul Inhuleț și în nordul regiunii Herson, lângă Olhine, mai indică ISW, care precizează și că dimensiunea unităților de voluntari pe care Rusia le poate genera este probabil în scădere.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *