IT-işti sau salariaţi degeaba?
Şi în ştirile acestea sunt vehiculate mereu aceleaşi nume, care nu reprezintă nici un procent din populaţia ţării, nici un segment din preocupările oamenilor.
Moldovenii se interesează de „marea” situație politică, dar în viaţa de zi cu zi se lovesc de problemele mărunte ale vieții. Cele care pierd spaţiul în primele linii de ştiri.
Aşa se întâmplă că inclusiv la ministere sau primării, ca la gară, există birou de informaţii. Unde cineva e plătit să răspundă întrebărilor noastre. Aşa e şi în cazul Primăriei Chişinău unde a telefonat o colegă zilele trecute. Sau al Ministerului Educaţiei unde a sunat un coleg. Ambilor cunoscuți li s-a spus: găsiţi informaţia pe site-ul nostru. (Aici trebuie să recunosc că informațiile de la gară sunt mult mai bune și că mereu doamnele de acolo răspund întrebărilor fără să te trimită la site.)
Nu ştiu câţi dintre cititorii noştri înţeleg exact ce înseamnă acest răspuns. Nu ştiu câţi moldoveni au acasă internet şi, indiferent de vârstă, se descurcă cu navigatul virtual. Răspunsurile date de cei de la informaţii sună în aşa fel de parcă fiecare moldovean, de la Cucuieţii din Deal, stă cu iPadul sau cu iPhone-ul în beci lângă poloboc sau doarme cu el sub cap.
Acest tip de răspuns ne spune clar cât de bine cunosc oficialii noştri – bugetarii ţării, angajaţii din primării şi ministere – nivelul de trai al omului simplu. Eu am pretenția că înţeleg un pic mai bine decât ei în ce situaţie ne aflăm şi nu pot pretinde că fiecare moldovean are internet şi se plimbă pe site-urile oficiale.
Dincolo de această discrepanţă între abilităţile moldovenilor şi părelnicele concluzii ale angajaţilor statului care ar trebui să răspundă întrebărilor noastre, se formulează o altă întrebare: de ce anume sunt plătiţi angajaţii şi liniile telefonice la capătul cărora răspunsul e mereu „Căutaţi pe site”?
În situaţia în care ştiu să caut pe site, nu mai sun din start. Iar dacă sun, se presupune că nu ştiu să caut pe site sau că nu găsesc informaţia. Sigur, vorbim de o problemă minoră, însă e o problemă de care se lovesc oamenii de rând mai des şi mai supărător decât de gunoaiele din Valea Morilor sau de discursurile liderilor politici, care ne ocupă spaţiul de ştiri şi de emisie.
Nu ştiu cum se face, dar problemele simple ale moldovenilor rămân mereu pe dinafară. Ei apar la ştiri doar dacă fură sau sunt bătuţi. Doar dacă fac proteste. Însă ar fi cam bizar un protest împotriva celor care, conform fișei postului, ar trebui să ofere informațiile solicitate. Întreb deci, în final, ca să mă informez și eu: suntem o țară de IT-iști profesioniști sau statul nostru strică orzul pe gâște oferind salarii unor oameni care nu au chef să își facă treaba?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!