Actualitate

Italia înregistrează cea mai mare creștere a cazurilor de infectare de la începutul pandemiei

Italia înregistrează cea mai mare crește a cazurilor de infectare cu noul coronavirus de la începutul pandemiei. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat peste 8.000 de cazuri și 83 de decese (dublu față de ziua precedentă). Până în acest moment nu se ia în calcul un nou lockdown național, spune premierul Giuseppe Conte, adăugând că “totul va depinde de comportamentul comunității “. Regiunile, însă, au început să ia măsuri drastice.

În doar o săptămână, în Italia s-au dublat cazurile de infectare raportate și s-au triplat decesele. Astfel, Italia a ajuns să raporteze 83 de decese și 8.804 cazuri în ultimele 24 de ore – creștere record de la începutul pandemiei. Cea mai afectată regiune este din nou Lombardia, iar la Milano Spitalele Sacco și Fatebenefratelli au decis să accepte la urgențe doar bolnavi de Covid-19.

Nici regiunea Campania nu stă mai bine. Ca urmare școlile au fost închise până la sfârșitul lunii. În urmă cu două săptămâni Guvermul a reintrodus purtarea obligatorie a măștii și a prevăzut amenzi usturătoare între 400 și 1.000 de euro. A crescut, totodată, și numărul testelor, în ultima zi fiind efectuate aproape 163.000. Oamenii stau și câte 8-10 ore în mașină în punctele drive-in pentru a se testa la Sars-Cov-2. Fiecare regiune are zeci de locații pentru testare, dar cu toate acestea cozile sunt tot mai lungi. În Toscana medicii de familie au fost autorizați să facă pacienților testul tradițional pentru depistarea noului coronavirus. Măsura ar urmă să se extindă în toată țara.

În prezent în Italia sunt aproape 100.000 de cazuri pozitive confirmate. 6.000 de persoane sunt internate cu simptome, în timp ce 586 se află la terapie intensivă.

Planul Guvernului vizează o creștere a numărului de locuri disponibile la terapie intensivă până la 10.500. Domenico Arcuri, comisar pentru criza Covid, explică:

“În prezent am stabilizat cu 7.000 de locuri terapia intensivă și 15.000 de locuri terapia subintensivă. Am declanșat un plan de consolidare a așa-ziselor rețele spitalicești Covid, un plan care va aduce alte 3.500 de locuri la terapie intensivă și alte 4.200 de locuri la terapie subintensivă”, a mai spus Arcuri.

Situația se agravează, însă, de la o zi la alta. Andrea Crisanti, directorul Departamentului de Medicină Moleculară a Universității din Padova a declarat pentru postul public de televiziune Rainews 24 că în perioada sărbătorilor de Crăciun ar fi necesar un lockdown național pentru a bloca răspândirea coronavirusului și pentru a crește eficiența identificării contacților.

Întrebat cum vede evoluția pandemiei în Italia până în decembrie, premierul Giuseppe Conte a spus că nu face previziuni pentru Crăciun, dar: “Fac previziuni în ceea ce privește măsurile adecvate, durabile, pentru a preveni un lockdown, însă va depinde mult de comportamentul întregii comunități naționale”, a precizat șeful Guvernului de la Roma. Declarații care au determinat ziarele italiene să titreze că premierul nu exclude un lockdown.

În timp ce autoritățile invită populația să respecte regulile anti Covid-19, cetățenii se confruntă cu mijloace de transport supra-aglomerate unde orice distanță este greu de menținut. În acest sens, autoritățile vor să încurajeze munca de acasă.

În lupta cu pandemia de coronavirus, Italia – țară în care peste 36.000 de persoane au decedat în urmă infectării cu Sars-Cov2 – încearcă să reziste cât mai mult în fațăa celui de al doilea val. Deocamdată este prioritară insituirea de zone roșii, acolo unde este cazul. În timp ce Guvernul insistă pentru didactică în prezență și exclude închiderea școlilor, lăsând însă libertate guvernatorilor să adopte măsuri restrictive în funcție de rată infectării, rămân deschise barurile, restaurantele, sălile de cinema, teatrele și stadioanele în prezența a 200 de persoane în interior și maxim 1.000 în exterior, în timp ce petrecerile sunt interzise. Totodată, recomandarea autorităților este purtarea măștii și în propria locuință când sunt musafiri.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *