UE / Nato

Iurie Leancă: „Astăzi vom face un prim pas spre a ne simţi europeni”

– Dle Leancă, evenimentul de astăzi e unul practic sau mai mult simbolic?

– Înainte de toate, este un foarte important eveniment politic. Demararea acestui dialog ne poziţionează într-un context absolut nou şi ne deschide o perspectivă foarte clară – regim fără de vize pentru cetăţenii RM. Deci, e un prim pas spre a ne simţi europeni, cu drepturi şi obligaţiuni euroconforme. Bineînţeles că demararea oficială a dialogului are o încărcătură simbolică, dar dominant este, totuşi, aspectul politic, mai ales că urmează consecinţele juridice. Dovadă şi faptul că, tot astăzi, vom avea şi prima acţiune tehnică, deja la Bruxelles unde, împreună cu mai mulţi înalţi funcţionari ai Comisiei Europene, vom analiza etapa la care ne aflăm în cadrul dialogului pe vize şi vom identifica paşii următori pe care trebuie să-i facem pentru a avansa. În linii mari, ştim ce avem de făcut, pentru că ne-am pregătit temeinic de lansarea dialogului. Grupul instituit prin dispoziţia prim-ministrului Vlad Filat şi în care sunt reprezentanţi ai tuturor instituţiilor antrenate în proces, se întruneşte săptămânal şi elaborează acţiuni pe săptămâni şi chiar pe zile.

– Modul acesta de a lucra va ajuta la evitarea rapoartelor triumfale din, să zicem, ministerele noastre, pe care, la rândul dvs., să le prezentaţi UE?

– Trebuie să fim conştienţi că nu e locul, timpul şi, mai ales, cazul pentru rapoarte superficiale sau cu caracter triumfal, fiindcă o să vină misiunea de evaluare, o să verifice temeinic şi minuţios tot ce am făcut şi, dacă se va constata că am minţit sau am exagerat, vom fi penalizaţi. Iar asta ar însemna pierdere de timp, dar şi – mai grav – a încrederii pe care, în aceste opt luni şi jumătate de când ne aflăm la guvernare, am reuşit să o obţinem din partea UE. Iar încrederea se câştigă greu, dar se recâştigă de zeci de ori mai dificil…

– Non-paper-ul pe care l-aţi prezentat săptămâna trecută dnei Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant pentru Politica Externă şi de Securitate al UE, este o dare de seamă pentru ce s-a realizat până acum cu vizele?

– Am prezentat astfel de rapoarte şi pe alte domenii – situaţia fitosanitară, pregătirea pentru începerea negocierii Acordului de liber schimb. Este o practică europeană. Căci e una când mergi, discuţi, prezinţi argumente, dar nu laşi nimic în urma ta, şi alta e când vii cu un document, fie şi neoficial, în care enumeri, coerent şi logic, ce ai făcut şi ce intenţionezi să faci.

– Ca şi paşi tehnici, cu ce pornim: frontiera, paşapoartele, toate odată?

– Avem patru capitole şi trebuie să lucrăm concomitent. Altceva e că în unele dintre ele suntem mai avansaţi, în altele – mai puţin. De exemplu, la cel de-al patrulea capitol, care ţine de politica externă, e relativ puţin de făcut. La domenii precum securitatea documentelor sau crearea sistemului integrat de administrare a frontierei, însă, mai sunt probleme.

– La audierile de miercurea trecută, din Parlamentul European, aţi spus că liberalizarea vizelor va schimba radical viaţa cetăţenilor RM. Cred că e timpul să riscaţi şi să daţi termene: când se va produce această schimbare?

– Cu o anumită doză de imaginaţie şi pornind de la speranţa că vom menţine aceleaşi ritm şi viteză a reformelor, plus experienţa ţărilor din Balcani care au iniţiat sau chiar au finalizat acest proces (vezi Macedonia), m-aş aventura să spun că vom scăpa de vize în doi-trei ani. Tot la Bruxelles, am calificat relaţiile UE-RM din ultimele opt luni drept o „lună de miere”. Important e să transformăm această lună de miere într-un mariaj puternic şi de lungă durată.

– Vă dorim succes!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *