Ultima oră

Iurie Leancă: „În România, curentul costa cu 40% mai puțin decât cel pe care-l cumpărăm din regiunea transnistriană”

Domnule Leanca, iarna vine cu pasi mari, iar Moldova s-ar putea confrunta cu o noua criza energetica. Anul trecut – in august 2014 – ati inaugurat, impreuna cu ex-premierul Romaniei, Victor Ponta, gazoductul Iasi-Ungheni, proiect in care au fost investiti multi bani europeni. A fost inaugurat, chiar daca nu era finalizat si… nefinalizat a ramas pana in ziua de astazi. De ce a fost inghetat proiectul? S-au irosit atatia bani…

IL: Din pacate, in 2015 am pierdut mai multe oportunitati, mai multe obiective nu au fost realizate, au fost suspendate. Inca din 2013 am initiat cu Romania nu doar proiectul gazoductului, ci si cel de interconexiune pe energie electrica. La inceputul anului in curs trebuia sa fie finalizate studiile de fezabilitate pentru ambele proiecte. Conform discutiilor cu specialistii de la Chisinau, Bucuresti si Bruxelles, in anii 2013-2014, cu posibili finantatori de la BERD si BEI, in toamna acestui an trebuia sa inceapa deja lucrarile fizice de constructie a ambelor interconexiuni. In Romania, curentul costa cu 40% mai putin decat cel pe care-l cumparam din regiunea transnistriana. Nu numai ca platim multi bani, ci mai si subventionam o entitate separatista. Interconexiunea este parte a integrarii europene a Republicii Moldova. Am pierdut un an. Daca vom cotinua sa ne lamentam, nu vom rezolva nimic. Daca as fi fost la guvernare, mi-as fi chemat colegii din coalitie sa nu voteze un guvern minoritar! Si nu se ingheta dialogul cu Uniunea Europeana! Sa tragem o linie, sa nu ne mai acuzam unii pe altii, sa acceptam o intermediere a partenerilor nostri in situatiile in care nu gasim o intelegere.

DW: Republica Moldova are un parcurs european bine stabilit de partidele pro-europene de la Chisinau, impreuna cu Uniunea Europeana, dar in momentul de fata partidele pro-ruse conduc in toate sondajele de opinie din tara dvs. Cat de real este pericolul inghetarii proiectului european si al reorientarii spre Moscova?

IL: Republica Moldova are nevoie de relatii bune, previzibile, bazate pe respect reciproc, cu toate statele. Dar pornim de la intelegerea ca doar prin integrarea europeana putem moderniza institutiile statului – un lucru valabil si pentru alte state care au aderat la UE. Noi trebuie sa actionam in logica pre-aderarii europene. Dar e absolut firesc: atunci cand lumea intra intr-o faza de neincredere totala fata de institutiile statului, fata de politicieni, cand aceasta neincredere se multiplica si se pliaza pe o pauperizare in crestere, se blocheaza programele de finantare externa, cetatenii se orienteaza spre opozitie. E pacat ca opozitia contesta unica solutie, fara alternativa, a modernizarii Republicii Moldova. Dar nu e totul pierdut. E nevoie de o comunicare sincera, deschisa cu cetatenii, trebuie sa prezentam o lista cu angajamente punctuale, verificabile, pentru a recastiga increderea moldovenilor.

DW: V-ati aflat la Berlin, la invitatia fundatiei Konrad Adenauer. Ce semnale ati primit din partea reprezentantilor politici cu care v-ati intalnit?

IL: Am venit la Berlin sa discutam despre felul in care putem prelua cele mai bune practici din Occident in constructia unui partid veritabil european. Noi nu vrem sa inventam bicicleta, noi vrem sa invatam, iar Fundatia Konrad Adenauer ne-a oferit sansa sa vorbim cu reprezentantii Uniunii Crestin-Democrate, cu parlamentari, cu experti. Dar a fost o ocazie buna de a vorbi si despre situatia actuala din Republica Moldova si din intreaga regiune. Trebuie sa tinem cont si de evolutiile geopolitice din regiunea noastra, din intreaga Europa. In astfel de situatii complicate nu e simplu sa iei o decizie corecta, care sa corespunda pe deplin intereselor statului, intereselor partidului. Cel mai simplu pentru noi ar fi acum sa ramanem in opozitie. Sondajele arata ca suntem cel mai important partid pro-european din Republica Moldova, iar daca suntem in opozitie, putem creste… Interesul national mi se pare mult mai important acum. Sa incercam sa pastram cel putin speranta de a avansa pe calea propusa, cu conditia ca de data aceasta vom face totul altfel. In ultima instanta va castiga si partidul, dar in primul rand vor castiga societatea, cetatenii, statul. Astfel, si regiunea va deveni mai stabila, mai previzibila, mai prospera. Fara garantia sprijinului partenerilor germani, al partenerilor europeni, garantia in constructia acestei viitoare coalitii si in realizarea angajamentelor, noi nu vom putea reusi. 

Integral pe DW.DE

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *