Timpul Local

Jitaru va fi ţinut în arest la domiciliu

Potrivit hotărârii pronunţate ieri, acesta va fi ţinut în arest la domiciliu. „Sunt un ţap ispăşitor”, astfel a explicat Petru Jitaru urmărirea penală. „Am vândut compania cu toate actele în regulă”, a adăugat el.

Câţiva tineri, care insistă asupra faptului că fostul director al „Global Business Consultanţă” le-ar fi furat banii, au rămas revoltaţi de decizia instanţei. „Ruşine!” strigau tinerii, în timp ce Petru Jitaru era condus de avocatul său la locul de parcare al maşinii. Leonid Gorceac, un tânăr care ar fi plătit 3000 de euro pentru a munci în Canada, ne-a declarat că el ştia care va fi decizia instanţei înainte ca aceasta să fie pronunţată. „Colaboratorii de poliţie care l-au reţinut pe Jitaru la Anenii Noi ne-au spus că el va fi eliberat astăzi, a spus tânărul. Ne-a promis că plecăm în Canada şi vom avea un loc de muncă acolo. Ni s-au făcut contracte, am plătit banii şi ni s-a spus că, după maximum patru-şase luni, vom pleca în Canada. Însă, după un an şi jumătate, ni s-a spus că au fost făcute modificări în legislaţia canadiană şi… să mai aşteptăm. În februarie ni s-a eliberat scrisoare de garanţie până pe 5 septembrie. Am luat 3000 de euro din bancă şi am achitat contractul. Acum mergem direct la protest. Vom protesta şi mâine în faţa Guvernului”, a adăugat Leonid Gorceac.

Ana Axenti, o altă tânără care nu a ajuns peste Atlantic, a menţionat că nu este de acord cu sentinţa şi că „până în momentul în care va afla unde sunt banii ei şi cine sunt noii proprietari ai firmei nu va recunoaşte alt vinovat decât pe Petru Jitaru”.

Potrivit procurorului Veaceslav Cernolev, Petru Jitaru este învinuit în baza alin. 5, art. 190 al Codului Penal – dobândirea ilicită a bunurilor altor persoane. „Este vorba de 3.842.604 lei. Instanţa de judecată a aplicat măsura de arest la domiciliu pentru o perioadă de 25 de zile, mizând pe faptul că Jitaru nu se va eschiva de la pedeapsă. Practica Curţii Europene, de asemenea, nu califică această infracţiune ca fiind una gravă. Totuşi, noi vom contesta încheierea la Curtea de Apel…”, ne-a spus procurorul. „Până în acest moment avem 136 de plângeri. Unele victime s-au adresat în mai multe instanţe, astfel că toate cererile vor fi conexate într-o cauză penală. Din câte cunosc, încă 15-20 de persoane intenţionează să scrie plângeri”, a adăugat Veaceslav Cernolev, menţionând că urmărirea penală a început pe 26 iulie a.c. şi că până acum au fost audiate părţile vătămate şi ridicate documentele firmei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *