Economie

Joe Biden ar fi primit 14.000 de dolari de la un lobbyist de top pentru Nord Stream 2, cu câteva luni înainte să ridice sancțiunile pentru acest proiect

Președintele Biden și echipa sa au fost finanțați în campania electorală din 2020 de un lobby-ist de top pentru Nord Stream 2, cu doar câteva luni înainte de decizia noii administrații democrate de a ridica sancțiunile impuse pentru acest proiect, transmite nypost.com.

Este vorba de 14.000 de dolari pe care Fundația Biden Victory i-ar fi primit de la Richard Burt, partener al McLarty Associates și fost ambasador al SUA în Germania în timpul administrației Reagan, care face în același timp lobby pentru Nord Stream 2, conducta care va transporta gazul rusesc în Germania.

Nord Stream 2, cu sediul în Elveția – controlat de un fost ofițer de stat al Germaniei de Est și apropiat al lui Vladimir Putin – desfășoară în prezent o activitate sancționabilă, potrivit Departamentului de Stat, mai transmite nypost.com.

Criticii lui Biden își fac griji că proiectul va permite Rusiei o influență periculoasă asupra aprovizionării cu energie a Europei și va spori influența politică generală a acesteia.

Context

Săptămâna trecută administraţia americană a decis să renunţe să aplice sancţiuni împotriva principalei societăţi implicate în construirea gazoductului NordStream 2, care va livra gaze ruseşti în Uniunea Europeană printr-un terminal din Germania. SUA au anunţat miercuri că renunţă la sancţiunile împotriva societăţii NordStream 2 AG, o filială a gigantului rus Gazprom cu sediul în Elveţia, şi a CEO-ului său, Matthias Warnig, de naţionalitate germană.

Unii republicani de la Washington l-au acuzat pe Biden că prin renunţarea la sancţiuni „face jocul” lui Vladimir Putin, în timp ce guvernul german a salutat vestea.

Gazoductul Nord Stream 2 reprezintă o investiţie de 11 miliarde de dolari, finanţată jumătate de Gazprom şi jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall, Engie, Uniper şi Shell). Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Chiar dacă cei 1.230 de kilometri ai conductei sunt aproape finalizaţi, proiectul a fost oprit brusc în luna decembrie 2019, după decizia SUA de a sancţiona companiile angajate în acest proiect. Proiectul este finalizat în proporţie de 90%.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *