Ultima oră

(JUDECĂTORII TREMURĂ DE FRICĂ) Riscă să piardă 30% din salariu daca vor admite “încălcări”

Dacă până acum magistrații primeau mustrări, mustrări mai aspre și până la eliberare din funcție, acum legislația introduce sancțiunii de reduceri din salarii.

Astfel, un judecător, care a încălcat legea, poate pierde din salariu de la 15% – până la 30%. De asemenea, noile prevederi țin de modificarea componenței Colegiului Disciplinar al judecătorilor, care urmează să fie compus din 9 membri: 6 judecători și 3 reprezentanți ai societății civile, care vor fi selectați în baza unui concurs public de către o Comisie.

Autorul proiectul, Ministerul Justiției, susține că astfel se propune crearea unui sistem transparent cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor, pentru a crea o maximă responsabilitate și calitate de actului justiției.

De cealaltă parte, justițiarii nu sunt de acord cu aceste normative. Președintele Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi, a declarat anterior că acestea nu vor garanta independența financiară a judecătorului. „Pe de o parte se majorează salariile, dar pe de altă parte – li se taie din salarii. Atunci care este rostul acestor majorări? Judecătorii, care nu corespund normelor etice, trebuie eliberați din funcții, dar nu să li se aplice reduceri din salarii”, a declarat Poalelungi.

Proiectul a fost criticat aspru de liberali și comuniști, care nu l-au susținut. 

Sursa: politik.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *