Politică

Jurnaliștii BBC despre demiterea Guvernului Streleț: Furtul miliardului de euro a impus schimbarea conducerii

Apar primele reacții la București, care indică îngrijorare pentru perspectiva unor alegeri legislative anticipate. Bucureștiul subliniază importanța continuării parcursului proeuropean al țării și a stabilității.

„Republica Moldova traversează în prezent o perioadă dificilă, dar acest lucru nu trebuie să împiedice parcursul european al ţării. Este esențial ca forțele politice să acționeze cu maturitate și responsabilitate pentru formarea grabnică a unui guvern stabil, care să continue eforturile de reformă şi de consolidare a instituțiilor statului de drept. România îşi reafirmă determinarea de a acorda Republicii Moldova întregul său sprijin în acest sens”, a scris pe Facebook președintele Klaus Iohannis.

La scurt timp după votul din Parlamentul de la Chișinău, Ministerul român de Externe a publicat pe site un comunicat:

„Ministerul Afacerilor Externe a luat notă de votul exprimat astăzi, 29 octombrie 2015, în Parlamentul Republicii Moldova, privind moțiunea de cenzură împotriva Guvernului.

MAE consideră că, în contextul complex din vecinătatea estică, stabilitatea Republicii Moldova trebuie sa fie prima prioritate după care să se ghideze în acest moment acțiunea tuturor forțelor politice responsabile. În egală măsură, în acest context, trebuie să prevaleze mandatul proeuropean încredințat de cetățeni la alegerile legislative din noiembrie 2014, reconfirmat la alegerile locale din iunie 2015.

Pe această bază, Ministerul Afacerilor Externe exprimă așteptarea formării cât mai rapide a unui guvern capabil să pună în aplicare, în mod coerent și consecvent, un program construit pe asigurarea stabilității Republicii Moldova, remedierea dificultăților socio-economice curente și avansarea pe traseul european, în interesul cetățenilor Republicii Moldova.

Stabilitatea și continuitatea sunt condiții esențiale pentru parcurgerea proceselor necesare de reformă și avansarea proiectelor complexe de cooperare și de asistență derulate de România în beneficiul Republicii Moldova și al cetățenilor acesteia”.

Deutsche Welle notează că demiterea executivului proeuropean de la Chișinău s-a produs în mijlocul unui scandal de corupție. Portalul german scrie că tensiunile dintre membrii coaliției de guvernare au apărut atunci când fostul premier Vlad Filat a fost arestat. Jurnaliștii precizează că acesta din urmă este suspectat de implicare directă în furtul secolului din Moldova.

Jurnaliștii de la BBC amintesc despre faptul că Guvernul Streleț și-a exercitat mandatul pentru o perioadă mai mică de trei luni. Editorialiștii subliniază că moțiunea de cenzură, iniţiată de opoziția socialistă şi comunistă, a fost precedată de luni de proteste anti-corupție la Chișinău. Publicația britanică transmite că anume furtul miliardului de euro a impus schimbarea conducerii.

Și UNIAN scrie că destrămarea coaliției proeuropene a fost inevitabilă în urma ridicării imunității parlamentare a deputatului Vlad Filat. Jurnaliștii notează că executivul de la Chișinău a fost destituit cu voturile partidelor de opoziție și ale deputaților democrați.

RIA Novosti citează declarațiile din Parlament ale liderului socialiștilor, Igor Dodon și cele ale comunistului Vladimir Voronin. Cei doi au remarcat în discursurile lor că Valeriu Streleț este implicat direct în acțiunile de corupție ale şefului său de partid Vlad Filat. Agenția de presă rusească mai notează că, înainte de a-i fi acordat votul de neîncredere, premierul Valeriu Streleț i-a avertizat pe deputați că demisia executivului poate duce țara în colaps economic.

sursa: publika.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *