Actualitate

Kozak revine „pe cal alb” la Chișinău

 Solicitat de reporterul Deschide.MD, editorialistul „Ziarului Național”, Nicolae Negru, a declarat că revenirea lui Kozak la Chișinău confirmă faptul că Rusia a jucat rolul principal în „moșirea alianței dintre PSRM și ACUM”

„Este o guvernare a Rusiei, dat fiind faptul că PSRM este finanțat, întreținut de către Rusia. Kozak vine pe cal alb. Cred că așteaptă să fie ovaționat, onorat, nu cum data precedentă când a venit într-o atmosferă de prudență, suspiciuni. Probabil el vine pentru a pune relațiile dintre Republica Moldova și Rusia pe un alt făgaș, pe care de mult așteaptă Rusia”, a menționat el.

Negru a atras atenția și asupra faptului că declarațiile reprezentanților blocului ACUM pe subiecte ce țin de politică externă nu poate să nu satisfacă Rusia.

„Maia Sandu spune că nu are de gând, în timpul apropiat, să plece la Kiev. Ce poate fi mai plăcut pentru inima Moscovei, decât să spui că nu ai de gând să pleci în viitorul apropiat la Kiev, de care depinde în foarte mare măsură securizarea frontierei Republicii Moldova, depinde controlul asupra segmentului transnistrean al frontierei. Înseamnă să te situiezi tăcit sau declarativ pe pozițiile Rusiei pe aceste probleme. Și celelalte declarații, precum acceptarea moratoriului pe subiecte ideologice și geopolitice nu poate decât să satisfacă Rusia”, a spus comentatorul, precizând că, cel mai probabil, aceasta nu va fi ultima lui vizită la Chișinău.

Editorialistul „Deschide.MD”, Petru Bogatu, susține că Dmitri Kozak vine pentru că se simte deja în largul său în Republica Moldova.

Încă acum o lună, pentru demnitarii ruși, Republica Moldova a fost practic un teritoriu interzis, fiind blocat amestecul Moscovei, absolut impetrinent, în afacerile noastre interne. Sigur că vine pe un cal alb. Moscovei i-a reușit operațiunea secretă de a impune o guvernare pro-rusă, sub acoperirea europeană. Asta este marele succes, pentru că aceasta înseamnă și o finanțare europeană. Putin nu are bani ca să întrețină regimul Dodon, pentru că nu Maia Sandu, ci președintele Dodon este acum vioara nr.1 în această ecuație a puterii. Este un succes remarcabil pentru Moscova. Indiferent de vizitele pe care le va avea, delcarațiile pe care le va face, este un semn foarte rău pentru Chișinău, pentru că această vizită dovedește revenirea R.Moldova pe orbita rusească s-a făcut chiar mai repede decât ne puteam imagina noi”, a declarat el.

Potrivit comentatorului, în viitorul apropiat va avea loc înfiltrarea masivă a oamenilor Moscovei pentru a controla Republica Moldova.

„Se confirmă că Dmitri Kozak este nașul actualei coaliții de guvernământ. Concubinajul straniu și imposibil pe vremuri dintre un partid pro-european și un partid pro-Kremlin a fost încropit la Chișinău în urma eforturilor depuse de Moscova, în special de Kozak. Este evident că are loc înfiltrare masivă a oamenilor Kremlinului pentru a controla Republica Moldova. Eliberarea din detenție a lui Usatîi și spionului rus, Iurie Bolboceanu, dovedesc că așa-zisa eliberare a justiției înseamnă doar schimbarea stăpânului – în loc de „oligarhul cel rău” azi puterea judecătorească și instituțiile de forță, treptat, trec sub stăpânirea președintelui Dodon”, a spus Bogatu.

Amintim că Dmitri Kozak vine și săptămâna viitoare la Chșinău. Vicepremierul rus va fi însoțit, în vizita sa oficială, de ministrul Agriculturii, Dmitri Patrușev.

De precizat că Dmitri Kozak a efectuat o vizită de lucru la începutul lunii iunie, în ultima săptămână când ar mai putea fi formată o majoritate parlamentară la Chișinău. Reprezentanții PSRM au recunoscut ulterior că, anume datorită implicării lui Kozak, s-a reușit deblocarea situației și crearea coaliției de guvernământ dintre ACUM și PSRM care au dus la semnarea unei alianțe temporare pe 8 iunie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *