Război

Kremlinul este șocat de contraofensiva Ucrainei. Putin e izolat și nu înțelege ce se întâmplă pe câmpul de luptă

Mihail Podoleak, consilier al șefului fracțiunii parlamentare ucrainene de opoziție, a declarat că Kremlinul nu este încă pregătit pentru poziția de negociere a Ucrainei, în ciuda succeselor evidente ale lansării unei contraofensive de către forțele armate ucrainene pe câmpul de luptă.

El a spus acest lucru în emisiunea NV din 10 septembrie.

Potrivit lui Podolyak, Kremlinul este un “mediu foarte izolat”, cu acces limitat la Putin.

“Din păcate, Rusia nu este o țară adecvată, nu au o analiză. Eu cred că Putin nu înțelege deloc ce se întâmplă pe câmpul de luptă. Există anumite date, dar, în general, el nu înțelege…. Ei (rușii) sunt dezamăgiți și șocați, dar încă mai cred că pot să spargă Ucraina, să continue acest atac haotic asupra marilor noastre orașe. Așa văd ei lucrurile”, a precizat el.

Podoleak a adăugat că societatea are o viziune clară pentru a pune capăt războiului – retragerea trupelor rusești în afara granițelor Ucrainei, recunoscute la nivel internațional, și garanții de securitate fiabile pentru continuarea coexistenței cu Rusia.

“După ce regiunea Kiev … când am văzut oroarea crimelor de război ale Rusiei, s-a mai adăugat ceva la acest consens – trebuie să luăm o sumă mare de datorie de la Rusia pentru ca aceasta să plătească pentru toate aceste crime în mod concret: fie cu termeni juridici mari, fie (cu viețile) unui anumit număr de oameni pe câmpul de luptă. Acesta este consensul care există. Rusia încă nu a înțeles că se poate retrage (trupele)”, a adăugat Podolyak.

Acum, poziția Ucrainei este aceeași: retragerea completă a forțelor rusești fără “linii de demarcație”, reparații, garanții de securitate și responsabilitate juridică pentru criminalii de război.

Războiul din Ucraina: o actualizare

Forțele armate ucrainene au lansat oficial o contraofensivă în sud la sfârșitul lunii august. La 9 septembrie, Institutul pentru Studiul Războiului a estimat că apărătorii au recucerit 2.500 de kilometri pătrați de la inamic.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a UC Pivden Nataliya Humenyuk, forțele armate ucrainene au avansat între două și câteva zeci de kilometri în diferite direcții în sud.

Contraofensiva din sudul țării continuă simultan cu operațiunile forțelor ucrainene pe linia Harkov-Izyum. Forțele ucrainene continuă să atace zilnic punctele de trecere a pontoanelor și feriboturilor rusești din sud, dar mențin o tăcere operațională severă.

La 8 septembrie, forțele armate ucrainene au raportat oficial președintelui cu privire la eliberarea Balakleya din regiunea Harkov. În dimineața zilei de 10 septembrie, s-a raportat că Kupyansk a fost eliberat.

Potrivit analiștilor, trupele ucrainene ar putea amenința să încercuiască forțele inamice în Izyum. La rândul lor, ofițerii britanici de informații afirmă că atacul forțelor armate ucrainene în apropiere de Harkov a fost neașteptat pentru ruși.

Până în prezent, comandamentul rus a răspuns cu o demonstrație de tragere a “rezervelor” spre grupurile învinse.

În seara zilei de 9 septembrie, SUA au descris pentru prima dată acțiunile forțelor armate ucrainene din apropierea Khersonului drept o “contraofensivă”. Cu o zi înainte, șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a declarat că operațiunea forțelor armate ucrainene i se pare “inspirată”, în timp ce șeful Statului Major interarme al SUA, Mark Milley, o consideră un “progres constant”.

De la începutul invaziei la scară largă, forțele armate ucrainene au eliminat deja 52.150 de invadatori și mii de vehicule inamice.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *