CSI / RusiaInternațional

Kremlinul salută declarația ”echilibrată” a liderilor G20

Miercuri, Rusia a salutat declaraţia liderilor G20, deşi documentul menţionează ”suferinţele umane imense” provocate de războiul din Ucraina, transmite Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a afirmat că versiunea finală – pe care diplomaţii ruşi s-au străduit să o influenţeze – este o realizare pentru Moscova.

„Diferenţa dintre abordări şi diferenţa dintre punctele de vedere au fost notate şi înregistrate în declaraţia finală. Desigur, experţii noştri, ministerul de externe şi experţii noştri au depus multe eforturi pentru a se asigura că s-a produs un text atât de echilibrat”, a spus el.

Într-un capitol dedicat conflictului ucrainean, liderii grupului interguvernamental format din 19 ţări şi UE au consemnat că ”majoritatea membrilor au condamnat viguros războiul din Ucraina şi au subliniat că acesta provoacă suferinţe umane imense şi exacerbează vulnerabilităţile existente în economia mondială – limitând creşterea, ridicând inflaţia, perturbând lanţurile de furnizare, sporind insecuritatea energetică şi alimentară şi mărind riscurile pentru stabilitatea financiară”.

Însă, documentul notează că există ”alte puncte de vedere şi evaluări ale situaţiei”; iar G20 ”nu este forumul pentru rezolvarea problemelor de securitate”.

Pe site-ul de internet al preşedinţiei ruse a fost publicată o traducere completă şi exactă în limba rusă a declaraţiei, ceea ce Reuters apreciază drept surprinzător, având în vedere formulările foarte critice la adresa Moscovei. Printre altele, se foloseşte cuvântul ”război”, se face referire la ”agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei” şi de asemenea se menţionează cererile majorităţii G20 pentru ”retragerea completă şi necondiţionată” a forţelor ruse de pe teritoriul ucrainean.

Menționăm că în presa rusă sunt interzişi termenii ”război” şi ”invazie” pentru descrierea conflictului din Ucraina, denumit oficial în Rusia ”operaţiune militară specială” pentru eliminarea naţionaliştilor periculoşi şi protejarea populaţiei rusofone.

Legislaţia adoptată după 24 februarie, când ruşii au invadat Ucraina, prevede pedepse de până la cinci ani de închisoare pentru discreditarea forţelor armate ruse şi de până la 15 ani de detenţie pentru difuzarea de informaţii intenţionat false.


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *