CSI / Rusia

Kremlinul susține interzicerea hărților care contestă „integritatea teritorială oficială” a Rusiei

Guvernul Rusiei și-a exprimat sprijinul pentru un proiect de amendament legislativ care ar clasifica hărțile care contestă „integritatea teritorială oficială” a țării drept materiale extremiste pasibile de pedeapsă, a anunțat duminică agenția de presă de stat TASS.

Amendamentul la legislația rusă împotriva extremismului stipulează că „documentele cartografice și alte documente și imagini care contestă integritatea teritorială a Rusiei” vor fi clasificate drept materiale extremiste, a mai relatat agenția.

Legislația rusă antiextremism, extrem de ambiguă – se aplică, printre altele, organizațiilor religioase, jurnaliștilor și materialelor acestora, precum și activității întreprinderilor – a permis Kremlinului să își înăsprească controlul asupra opozanților, scrie Reuters.

Noul amendament, relatează TASS fără a cita surse, a apărut după ce autorii săi au atras atenția că unele hărți distribuite în Rusia contestă „apartenența teritorială” a Peninsulei Crimeea și a Insulelor Kuril.

Rusia a anexat Crimeea în 2014 – o mișcare respinsă de Ucraina și de multe țări ca fiind ilegală. De atunci, ucrainenii și guvernul lor au contestat deseori hărțile lumii care arată Crimeea ca făcând parte din teritoriul Rusiei.Publicitate

Rusia și Japonia nu au pus capăt în mod oficial ostilităților din timpul celui de-al Doilea Război Mondial din cauza impasului lor în legătură cu un grup de insule aflate în largul celei mai nordice insule japoneze, Hokkaido. Uniunea Sovietică a confiscat aceste insule – cunoscute în Rusia sub numele de Kurile și în Japonia sub numele de Teritoriile nordice – la sfârșitul războiului.

Amendamentul trebuie să fie propus Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, și, după o revizuire, să treacă prin trei lecturi. Apoi este trimis la Consiliul Federației, camera superioară, și președintelui Vladimir Putin pentru a fi semnat.

De asemenea, politicienii ruși au început să discute despre pedepsele pentru rușii care se opun războiului din Ucraina și care, după cum a spus fostul președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, „doresc ca patria lor să piară”.

Medvedev, unul dintre aliații fideli lui Putin, a declarat că „în vremuri de război” există reguli speciale care permit „gestionarea trădătorilor”.

„În vremuri de război, întotdeauna au existat astfel de reguli speciale”, a declarat Medvedev pe canalul său de Telegram. „Și grupuri tăcute de oameni, discreți, care execută eficient regulile”.

Pe 30 septembrie, Vladimir Putin a anunțat anexarea ilegală a teritoriilor ocupate din Ucraina la Rusia, după „referendumurile” criticate de comunitatea internațională, pe care rușii le-au organizat în perioada 23 – 27 septembrie în Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, ocupate de Rusia după războiul declanșat pe 24 februarie.

În cadrul „ceremoniei” de anexare, Putin a declarat că Rusia „nu va trăda oamenii din Donbas”, despre care presa ucraineană a scris că ar fi votat la „referendumuri” sub amenințarea soldaților înarmați. Înainte de ceremonia de anexare a teritoriilor ocupate, dictatorul rus Vladimir Putin a semnat, în noaptea de joi spre vineri, „decretele privind recunoașterea independenței regiunilor Herson și Zaporojie”.

Joi seara, 29 septembrie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Rusia „nu va primi un nou teritoriu al Ucrainei”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *