ExterneUcraina

Kuleba: Ucraina vrea ”să renască” relațiile sale cu Africa

Kievul întreprinde un efort ”sistematic” pentru ”a face să renască” relaţiile sale cu Africa, a declarat şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba într-un interviu acordat miercuri AFP, acuzând Moscova că face uz de ”coerciţie, corupţie şi frică” pentru a-şi menţine influenţa pe continentul african, informează joi, 17 august, agenţia de presă franceză, potrivit Agerpres.

”Numeroşi ani au fost pierduţi, însă noi vom face să avanseze o renaştere ucraineano-africană, vom face să renască aceste relaţii. Acest continent are nevoie de o muncă sistematică şi de durată”, a spus Kuleba.

De la declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, în anul 2022, Kuleba a întreprins trei turnee diplomatice în Africa, în încercarea de a obţine acolo susţinere în faţa Moscovei.

De asemenea, o delegaţie de şefi de state africane, condusă de preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa, s-a deplasat la Kiev în luna iunie, propunând o mediere, respinsă de Ucraina, înainte de a se deplasa la Moscova.

Dacă ”majoritatea ţărilor africane” îşi afişează în continuare ”neutralitatea” în faţa conflictului, ”o lentă eroziune a poziţiilor ruse în Africa este în curs”, a dat asigurări ministrul de externe ucrainean, enumerând Kenya, Ghana, Coasta de Fildeş, Mozambic, Rwanda şi Guineea Ecuatorială printre noii parteneri ai Kievului pe continentul african.

”Nu spun că i-am alungat pe ruşi de peste tot. Însă dacă înainte Rusia avea iniţiativa strategică, noi am impus acum agenda noastră, dinamica noastră. Strategia noastră nu este de a înlocui Rusia, ci de elibera Africa de sub influenţa rusă”, a declarat Kuleba.

Totodată, Kuleba a acuzat Kremlinul că utilizează ”coerciţia, corupţia şi frica” pentru a menţine ţările africane în aria sa de influenţă, dând asigurări totodată că Moscova are ”doar două puternice instrumente de lucru în Africa: propaganda şi (grupul paramilitar) Wagner”.

Rusia a demarat de mai mulţi ani o apropiere cu Africa, inclusiv prin intermediul serviciilor de securitate furnizate de Wagner, prezentându-se drept un bastion împotriva ”imperialismului” şi ”neocolonialismului” occidental.

Grupul Wagner s-a asociat unor ţări africane, printre care Mali şi Republica Centrafricană, unde a comis numeroase abuzuri, potrivit unor grupuri pentru apărarea drepturilor omului şi guvernelor occidentale.

Kuleba a calificat drept ”minciuni” îngrijorările exprimate de Moscova cu privire la securitatea alimentară a Africii, după retragerea sa dintr-un acord ce permitea exportul de cereale ucrainene pe Marea Neagră, în pofida invaziei ruse.

”Africanii au văzut că toate aceste poveşti ale lui (Vladimir) Putin despre cum îi pasă lui de ţările africane sunt minciuni”, a declarat Kuleba. ”Agricultorul ucrainean şi consumatorul african de pâine sunt cei care plătesc cel mai scump (decizia Moscovei)”, a mai spus Kuleba.

Menționăm că Rusia s-a retras din acest acord în luna iulie, generând temeri privind o creştere a preţurilor la cereale, care afectează în special ţările cele mai sărace. Ulterior, Putin a promis că va livra gratuit cereale pentru şase ţări africane.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *