Externe

Kurt Volker: Occidentul nu a înțeles că în ultimii ani Rusia se pregătea de un război la scară largă

Occidentul nu a fost conștient în ultimii ani că Rusia se pregătea de un război la scară largă în Ucraina și a încercat să continue să construiască relații cu Kremlinul, ceea ce s-a dovedit a fi o greșeală, a declarat Kurt Volcker, negociatorul special al guvernului american pentru Ucraina în perioada 2017-19.

“Nu am reacționat în mod corespunzător la “omuleții verzi” din Crimeea și Donbas pentru că nu am crezut sau nu credem cu adevărat că Rusia căuta să fure teritoriul Ucrainei”, a declarat el în timpul celui de-al 15-lea Forum anual de securitate de la Kiev, fondat de Fundația Ucraina Deschisă a lui Arseni Iațeniuk.

“Europenii nu au furnizat arme Ucrainei pentru că nu au vrut să pună ulei pe foc, noi nu am furnizat arme Ucrainei până în 2017 pentru că ne temeam că conflictul va escalada. În timpul negocierilor de la Minsk am spus că dorim ca Ucraina să implementeze și să adopte legile corecte prevăzute de acordurile de la Minsk. Dar nimeni nu cerea nimic de la Rusia, deși nu doar că nu-și respectau obligațiile de încetare a focului chiar și atunci – Rusia se pregătea pentru următorul război”, a declarat Volker.

Potrivit acestuia, din cauza lipsei de conștientizare a acestei amenințări, Occidentul a pierdut mult timp și nu a făcut nimic pentru a face războiul din Ucraina neatractiv pentru Rusia.

“Trebuie să dau credit administrației Biden, pentru că a fost pregătită pentru o invazie pe scară largă și a început să furnizeze arme Ucrainei. Bineînțeles, probabil că ar fi trebuit să se facă la o scară mai mare, iar acum este posibil să se facă la o scară mai mare. Cu toate acestea, SUA și Europa s-au reunit în sfârșit într-un parteneriat real cu privire la Ucraina și în acest fel salvăm viitorul întregii securități europene”, a declarat Volker.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Nu prea cred in turnatul cenusei pe cap.
    Totul era clar chiar si pentru oamenii simpli, inca din 2008, de la atacarea si dezmembrarea Georgiei. Dar ditamai politicienii sau militarii?
    Goana dupa bani, lobbismul prin tragerea de foloase au dominat si inca domina mintile multora (vezi RaiffeisenbBank, OTP Bank, Auchan etc). Sa speram ca nu a fost prea tarziu.

  2. RUSIA nu mai este dupa destramarea URSS o mare putere. Cu exceptia spatiului ezsovietic unde inca prezenta sa e importanta , Federatia Rusa pierde treptat din atributele unei mari puteri. Tehnologic Rusia a ramas mult in urma SUA, China, Israel, Canada, Marea Britanie, partial Franta si Germania. Componenta militara ramasese cam ultimul asset valabil al Rusiei. S-a dovedit ca armamentul conventional e doar un dwpozit urias de arme aproape depreciate moral iar aero si pe mare situatia e si mai rea. Singura Rusia nu ar face fata unui razboi cu Nato chiar daca acesta s-ar mobiliz doar la 50% din potential.
    Armatele unor tari mai putin evaluate cum ar fi Iran-ul o depasesc tehnologic deja.
    China, superputerea in evolutia cea mai evidenta a ultimilor 30 de ani se pregateste la randul ei pentru o ofensiva la scara globala. Influenta sa a ajuns pana in America de Sud , Africa si cam toata Asia cu exceptia Koreii de Sud, Japoniei si partial a Vietnam si India.
    Avand un regim totusi dictatorial, China e un colos cu picioare de lut, probleme de medku si chiar sociale ar putea sa ii opreasca evolutia pozitiva.. Ceea ce este cert insa ca fostul bipolarism SUA URSS mu a devenit SUA Rusia iar hegemonia virtuala a SUA e in ultimii ani contestata si contracarata de alte puteri. Viitorii 5-10 ani ne vor da o imagine mai clara a evolutiilor.

  3. Era de la sine inteles ca Rusia se pregatea de razboi. Va amintesc ca inainte de razboi Rusia a organizat mari manevre in care isi testa functionarea armelor. De asemenea a inceput instruirea copiilor in tabere militare, familiarizandu-i cu armele. De ce sa instruiesti copii, daca nu ai de gand sa-i folosesti in viitor ? Rezulta din asta ca in viitor Rusia se pregatea de razboi. Chiar si acum Rusia intensifica numarul taberelor militare pt copii, ceea ce inseamna ca nu doreste sa renunte la razboi in viitor ! Plus ca politicienii actuali ai Rusiei fac continuu declaratii de razboi la adresa unor tari diverse. Concluzia: Rusia ramane o sursa de razboi pe viitor !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *