ActualitateEveniment

La Cahul a fost inaugurat bustul Elenei Alistar, singura femeie din Sfatul Țării care a votat Unirea

Bustul Elenei Alistar, singura femeie din Sfatul Țării care a votat Unirea Basarabiei cu România, țara-mamă, a fost inaugurat la Cahul, ieri, în contextul împlinirii a 107 ani de la Unire.

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, la Parohia „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din satul Roșu, Protopopiatul Cahul, a fost săvârșită Liturghia Darurilor înainte Sfințite, iar după Liturghie a fost oficiată slujba parastasului pentru Elena Alistar, precum și pentru toți făuritorii Marii Uniri de la 1918, de către un sobor de preoți din cadrul Protopopiatului Cahul.

Evenimentul a continuat prin inaugurarea bustului Elenei Alistar — realizat prin osteneala preotului paroh Pavel Tudoreanu, a autorităților locale și a credincioșilor din satul Roșu. La eveniment au participat autorități locale și centrale, numeroși oaspeți de pe ambele maluri ale Prutului, precum și elevi din cadrul gimnaziului din localitate.

Elena Alistar s-a născut la 1 iunie 1873 în comuna Vaisal, raionul Ismail, fiind prima dintre cei șapte copii ai preotului Vasile și ai prezbiterei Elizaveta Balan – primul preot al satului Roșu. După ce a urmat cursurile Școlii Eparhiale de Fete din Chișinău, a absolvit Seminarul Teologic din Ismail în anul 1890.

A fost căsătorită cu preotul Dimitrie Alistar, care a slujit în satul Răzeni, județul Chișinău. Din nefericire, după doar câțiva ani de căsnicie, acesta a trecut la cele veșnice, răpus de tuberculoză, lăsând-o văduvă.

În anul 1909, după decesul soțului, Elena Alistar s-a înscris la Facultatea de Medicină a Universității din Iași, dorind să înțeleagă mai bine cauzele medicale ale morții acestuia. În paralel, a desfășurat o intensă activitate naționalistă alături de medicul Daniel Ciugureanu, fiu de preot și absolvent de studii teologice.

Ca pedagog, Elena Alistar a predat în școlile din satele Roșu, Zîrnești și Văleni (județul Cahul), precum și în Răzeni (județul Chișinău).

După formarea României Mari, s-a impus ca lider politic de prim rang, sprijinind măsurile legislative și executive ale Partidului Poporului, condus de mareșalul Alexandru Averescu. A colaborat cu diverse publicații locale, militând neobosit pentru întărirea conștiinței românești în Basarabia.

La 1 decembrie 1918, a fost numită director al Școlii Eparhiale de Fete din Chișinău, funcție pe care a ocupat-o până în 1938.

Elena Alistar a fondat Liga Culturală a Femeilor din Basarabia și Liga Femeilor Române, organizații menite să consolideze identitatea națională a femeilor românce de dincolo de Prut. A fost activă și în Societatea Ortodoxă Națională a Femeilor Române, precum și în Crucea Roșie, aducându-și contribuția prin experiența sa politică, pedagogică și medicală.

După ocuparea Basarabiei de către sovietici, în 1940, s-a refugiat în România, stabilindu-se la Iași. Ulterior, a fost arestată de regimul comunist, fiind acuzată de „atitudine ostilă față de puterea sovietică” și trimisă la Pucioasa, județul Dâmbovița, unde a trecut la cele veșnice în anul 1955. După câțiva ani, rămășițele sale pământești au fost strămutate la Cimitirul Bellu din București.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *