La Chișinău a început a 10-a edție a Festivalul Filmului American
Festivalul debutează cu proiecția filmului ,,Dă mai departe/Pay it forward”, o peliculă cu un mesaj educativ sugerat încă din primele minute de vizionare. Avem în față o obișnuită sală de clasă și un profesor care le cere elevilor să se gândească la ceva care să schimbe lumea și să pună acel lucru în practică. Unul din elevi reușește să transpună tema pentru acasă în viață și creează o mișcare în care faptele bune se răsplătesc cu altele, și neașteptat, ideea sa are efectul unui bulgăre de zăpadă.
Urmărind o altă peliculă din cadrul festivalului, numită „În căutarea fericirii/The Pursuit of Happyness” spectatorii vor vedea istoria unui părinte care încearcă cu încăpăținare să-și găsească o slujbă și, în ciuda neajunsurilor, nu încetează să fie un tată bun.
De fapt, toate filmele din program scot în prim-plan metehne ale societății, prezintă o realitate fără retușări și diferite caractere, care au ales să se opună malaxorului inuman. Selecția nu este întâmplătoare, spune Alexandru Leancă, coordonator al programelor culturale din cadrul Ambasadei Statelor Unite, or peliculele se includ în categoria celor care pot genera schimbări sociale:
„Filmele sunt de diferite genuri dar toate sunt încadrate sub o umbrelă comună, care se dedică persoanelor care schimbă lumea în jurul lor, care prin propriul exemplu aduc schimbarea. Și filmele, evident că au fost selectate toate ca să se încadreze în acest generic. Nu am exclus nici publicul nostru mai tânăr, avem și animație pentru copii. Sunt și comedii, dar în special sunt drame.”
Cea de-a zecea ediție a festivalului, spune Alexandru Leancă aduce filme în care protagoniștii, prin propriul exemplu, prin sacrificiu schimbă lumea în jurul lor. Este genul de filme în care unele idei considerate utopice devin realitate, doar pentru că se trece la fapte, sunt filme care pot inspira, adaugă Alexandru Leancă:
„Prin acest festival am vrut să scoatem lumea din casă, să vină la cinematograf, să stea împreună și împreună să vadă filme care prin exemplul protagoniștilor cumva să ne schimbe și pe noi ceilalți, care stăm acolo. Nu sunt filme nici politice, nu sunt filme care aduc o propagandă de orice natură, sunt filme inspiraționale.”
Ca și la celelalte ediții, la festival vor fi proiectate pelicule cunoscute, care indiferent de vechime au reușit să câștige aprecierea publicului. Sunt pelicule de Oscar, cum ar fi ,,Clubul Cumpărătorilor Dallas” sau „Cercul poeților dispăruți” însă nu neapărat premiile obținute au contat la selecția pentru program, spun organizatorii festivalului.
Multe din aceste filme sunt prezentate cu periodicitate la televizor, ele pot fi urmărite oricând stând în fața un calculator, însă unică este doar întâlnirea cu filmul în sala de cinema, este de părere regizoarea Leontina Vatamanu:
„Pe marele ecran, filmul altfel curge, absolut. E cu totul o altă percepție și apoi, e și acea percepție colectivă, pentru că vezi filmul împreună cu alți oameni care, la fel, sunt captivați de ecran și uneori te miră cum reacționează, uneori reacționează ca și tine. Este diferit, probabil că din cauza asta cinematograful continuă să existe, adică n-a fost înghițit de internet, de monitorul de acasă care tot îți deschide uși.”
Festivalul Filmului American va ajunge și în stânga Nistrului, cu o proiecție de filme la Tiraspol, în luna mai. La Chișinău, invitația la film este valabilă până pe 29 aprilie, atunci când va fi proiectat celebrul ,,Parfum de femeie” cu Al Pacino în rolul unui colonel care a pierdut vederea, dar nu și cheful de viată.
Sursa: europalibera.org
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!