La Chişinău, limba română pătrunde în taxi
Directorul APC, Alexandru Cuzimuc, a declarat pentru TIMPUL că orice cetăţean al RM, căruia reprezentanţii firmelor de taxi i s-au adresat într-o altă limbă decât cea de stat, poate să depună o petiţie, indicând denumirea firmei şi timpul apelului, iar aceştia să fie sancţionaţi.
Potrivit lui Cuzimuc, sancţiunile nu sunt o noutate pentru consumatori, doar că aceştia nu prea ştiu că pot depune plângeri, de aceea şi numărul reclamaţiilor este mic – în prima lună a anului curent, la Agenţie au parvenit două reclamaţii. Pentru încălcările depistate, agenţii economici riscă o amendă de la 2000 la 3600 de lei, iar persoana fizică – de la 500 la 1000 de lei. De aceste amenzi s-au „bucurat” deocamdată două firme de taxi.
De asemenea, în cadrul controalelor s-au depistat şi alte încălcări: neafişarea la vedere a informaţiilor pentru consumatori, lipsa registrului de reclamaţii la întreprindere, neînmânarea bonului de casă, lipsa informaţiei referitor la tarifele de pornire şi denumirea agentului transportator, lipsa datelor agentului economic, precum şi datele de identitate ale şoferului.
„Toţi, inclusiv firmele de taxi, trebuie să înţeleagă că la lucru se iau oameni care cunosc, în primul rând, limba de stat – un lucru prevăzut şi în legislaţie, apoi limba rusă, engleză sau chineză. Chiar dacă am făcut abia câteva controale, este un mesaj şi pentru ceilalţi – vom trece pe la toţi, iar dacă nu vor respecta cerinţa, îi vom sancţiona”, ne-a spus directorul APC. Alexandru Cuzimuc precizează că acest subiect nu este unul politic, ci are o conotaţie economică. „Cetăţenii trebuie să ştie că pot solicita şi au dreptul să solicite ca serviciile să fie prestate în limba de stat. Au trecut deja 20 de ani de la obţinerea independenţei şi de mult e timpul să ne respectăm”.
Notă: Aceeaşi normă trebuie să fie respectată şi de către angajaţii din comerţ.